Business Hi-Tech

Dell tinteste dublarea cifrei de afaceri in Romania si locul trei pe piata

31.05.2004, 00:00 19



Cel mai mare producator de computere din lume, grupul american Dell, vrea sa creasca cu 100% in acest an si sa ajunga printre primii trei jucatori autohtoni pe piata computerelor pana in 2007.



"Clientii principali sunt pe segmentul firmelor mici si mijlocii private, in sectorul financiar-bancar si de asigurari. Prezenta noastra pe sectorul guvernamental este deocamdata destul de slaba", apreciaza Dragos Mateescu, directorul Dell pentru Romania. Alta categorie de clienti foarte importanta sunt persoanele fizice, care cumpara in medie 100 de notebook-uri pe luna.



In Romania, Dell avea, la sfarsitul anului 2003, o cota de piata de 2% la desktop-uri, 7,7% la notebook-uri si 3,3% la servere. In primul trimestru al anului 2004 cotele de piata aratau deja cresteri de 0,2% la notebook-uri, si cea mai importanta, la servere, de 2,3%.



Anul acesta, managerii Dell din Romania cauta o solutie pentru introducerea unor modele de notebook mai accesibile ca pret fara a sacrifica insa performanta. Pana acum erau importate numai modele de top, aceasta fiind cauza unor vanzari mai slabe decat competitorii pe acest segment. Pe masura ce piata din Romania incepe sa nu mai priveasca pretul ca factorul principal la realizarea unei achizitii IT, Dragos Mateescu estimeaza ca vanzarile Dell vor creste intr-un ritm accentuat.



Dell care este primul producator mondial de PC-uri, cu o cifra de afaceri la sfarsitul anului fiscal 2003 de 41 miliarde de dolari si o tinta de 60 miliarde dolari in 2006, si-a inaugurat in decembrie anul trecut o reprezentanta in Romania si are in vedere pentru sporirea vanzarilor centre autorizate de service si o politica de preturi adecvata. Mateescu coordoneaza si activitatile producatorului de PC-uri in Serbia si Muntenegru, Bulgaria si Macedonia.



La randul sau, Jonathan Pask, Dell Enterprise Business Manager pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa, afirma ca strategia pentru clientii business se bazeaza pe servere si solutii de stocare, a caror dinamica are cel mai bun trend.



Cel mai important distribuitor pentru Romania al producatorului american este compania System Plus. Aceasta si-a propus sa ajunga in acest an la o cifra de afaceri de 34 milioane de dolari, in crestere cu 17% fata de 2003, afirma directorul general Ion Maican.



Valoarea produselor Dell este estimata sa atinga 7,92 milioane de dolari din totalul vanzarilor System Plus, ceea ce ar insemna un spor de 21% fata de cele 6,52 milioane in 2003. Astfel, vanzarile de produse Dell vor avea o dinamica superioara cresterii medii a companiei. In 2003, System Plus - care este si distribuitor HP, Microsoft si Computer Associates - a avut o cifra de afaceri de 29 milioane de dolari in crestere cu 98% fata de 2002, procentul de crestere pentru vanzarile Dell fiind de 268% fata de anul anterior, a reiterat Ion Maican.



andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO