Business Hi-Tech

Deutsche Telekom ar putea lua inca 8% din OTE

24.03.2008, 20:30 10

Guvernul elen ar putea vinde o participatie de pana la 8% la operatorul de telecomunicatii OTE catre Deutsche Telekom, in cadrul strategiei de face din compania germana un partener strategic, a declarat ministrul de finante George Alogoskoufis.
Deutsche Telekom a incheiat saptamana trecuta un acord pentru preluarea unei participatii de 20% la OTE, de la fondul de investitii Marfin Investment Group (MIG), pentru circa 2,5 miliarde de euro, dar grupul german a precizat ca nu intentioneaza sa faca o oferta de preluare integrala. Totodata, grupul german a inceput negocierile pentru preluarea unei participatii de la guvernul elen. "Am inceput discutiile cu Deutsche Telekom, prin intermediul consultantilor, si credem ca putem ajunge la un acord privind marimea participatiei si componenta conducerii", a spus Alogoskoufis.
Potrivit presei elene, guvernul este dispus sa imparta cu Deutsche Telekom posturile de presedinte si director general ale OTE. Pe de alta parte, sindicatele de la OTE vor organiza, saptamana aceasta, o greva de trei zile pentru a protesta fata de acordul cu Deutsche Telekom.
Acordul va conferi Deutsche Telekom acces la peste 56 de milioane de potentiali clienti, precum si la noua milioane de linii telefonice fixe, 14 milioane de abonati la servicii de telefonie mobila si 1,2 milioane de linii de broadband. OTE este bine pozitionata pe pietele din Grecia, Romania, Bulgaria si Albania, potrivit companiei germane. Deutsche Telekom considera ca exista conditii atractive pe pietele de telefonie fixa si broadband din Grecia si Romania, ca urmare a gradului redus de penetrare a tehnologiei ADSL.
Achizitia va fi finantata prin liniile de credit deja detinute de Deutsche Telekom, a declarat directorul financiar al grupului german, Karl-Gerhard Eick. La sfarsitul anului trecut, Grecia a limitat la 20% participatiile investitorilor privati la companiile de stat de interes strategic, prin intermediul unei noi legi, masura avand rolul sa protejeze OTE fata de fondul de investitii Marfin.
OTE opereaza in mai multe tari din Europa de Sud-Est, respectiv Romania, Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia si Iugoslavia, avand in total 30.000 de angajati. Grupul elen controleaza in Romania companiile Romtelecom, Cosmote si Germanos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO