Business Hi-Tech

Deutsche Telekom si OTE: E prea devreme sa va asteptati la schimbari-soc in Romania

Deutsche Telekom si OTE: E prea devreme sa va asteptati la schimbari-soc in Romania

Hamid Akhavan (stanga) - membru al board-ului Deutsche Telekom, Panagis Vorloumis - presedintele OTE si Guido Kerkhoff - responsabilul pentru Europa de Sud-Est al Deutsche Telekom au respins teoria unor schimbari soc pe piata din Romania

22.03.2009, 18:07 91

Romtelecom, Cosmote si Germanos sunt deja parte a procesului de integrare dintre Deutsche Telekom (DT) si OTE, insa intrarea gigantului german in actionariatul grupului elen nu va determina pe termen scurt nicio schimbare-bomba in felul in care cele trei firme opereaza in Romania, au declarat oficialii DT si OTE in cadrul unei intalniri cu jurnalisti din Europa de Sud-Est desfasurata la Bonn, Germania.

"Roma nu a fost construita intr-o zi", a spus Panagis Vourloumis, presedintele si CEO al OTE. "Trebuie sa aveti rabdare cu noi, vom ajunge pe toate pietele cu produsele noastre", a declarat si Hamid Akhavan, unul dintre cei mai importanti executivi ai DT.
"Una este sa faci tranzactia, si alta este sa incepi sa executi schimbarile prevazute", a completat si Guido Kerkhoff, managerul care raspunde de Europa de Sud-Est si care va face parte din board-ul DT in aceasta calitate.
Practic, in cadrul primului eveniment media comun al Deutsche Telekom si OTE de la tranzactia prin care nemtii intrau in actionariatul OTE in martie 2008, oficialii celor doua companii au raspuns intrebarilor despre planurile lor in Romania cu un lung sir de negatii. Astfel, oficialii DT si OTE au raspuns "nu" cand au fost intrebati daca vor schimba numele Cosmote si Romtelecom, daca vor impune fuziunea Romtelecom si Cosmote si daca vor schimba managementul, anuland practic teoriile unei intrari-soc a nemtilor pe piata locala, care sa accelereze competitia cu ceilalti giganti prezenti deja in Romania (Orange si Vodafone).
Mai mult, Panagis Vourloumis, omul care a jucat un rol hotarator in perfectarea tranzactiei cu nemtii si care conduce cu o mana forte OTE in ciuda varstei de 72 de ani, a tinut sa precizeze ferm ca schimbarile se vor face doar cu OK-ul Atenei. "Trebuie sa spunem foarte clar ca Romtelecom si Cosmote sunt subsidiare directe ale OTE si nu ale Deutsche Telekom. Implicarea Deutsche Telekom este binevenita, este de dorit sa se intample si se va intampla, insa va avea loc doar prin compania-mama din Grecia", a punctat el.
Dincolo de declaratiile oficiale, schimbarile au inceput sa se faca insa deja simtite si in Romania. Directorii executivi ai companiilor OTE din Romania au fost deja de cateva ori la sediul de la Bonn, unde sunt prezentate rapoarte despre situatia din Romania.
De asemenea, partea germana face presiuni pentru accelerarea unor procese deja demarate de partea elena, precum identificarea unei solutii pentru intrarea pe servicii de internet mobil 3G a Cosmote Romania sau integrarea Germanos de catre Cosmote.
De altfel, esecul Cosmote de a obtine o licenta 3G in Romania a fost cel care a impiedicat DT sa marcheze un an de la tranzactia cu OTE la fel cum a facut-o in Bulgaria si Grecia, respectiv prin lansarea Apple iPhone. O lansare iPhone de catre Cosmote Romania ar fi fost un esec din start, in conditiile in care Cosmote nu ofera decat servicii de date la viteze foarte mici (gprs), iar pe piata terminalul este deja vandut de Orange, care acopera cateva sute de localitati cu internet de mare viteza.
Presiunea existenta pe Cosmote Romania pentru lansarea 3G a fost evidenta si prin faptul ca oficialii DT au subliniat in cadrul evenimentului ca "internetul mobil este cel mai puternic atu al industriei telecom din acest secol".
Cosmote ar putea intra pe 3G fie prin achizitia unui operator care are o asemenea licenta (Zapp sau RCS&RDS), fie prin lansarea 3G pe 900 MHz. "Nu pot comenta cat suntem dispusi sa cheltuim pentru a lansa oferte de internet mobil si in Romania dar fiti sigur ca daca exista o oportunitate pentru noi sa ne imbunatatim pozitia in Romania o vom face", a spus Hamid Akhavan cand a fost intrebat daca DT si OTE sunt dispuse sa investeasca pentru a permite Cosmote sa ofere servicii 3G.
La un an de la tranzactie, DT si OTE si-au interconectat abia in luna februarie a acestui an retelele telecom, inclusiv cele submarine din Atlantic si Mediterana.
Deutsche Telekom detine 25% din OTE, ca si statul grec, insa are controlul managementului. DT este cea mai mare companie telecom din Europa.
In primele noua luni ale anului 2008, Romtelecom a inregistrat pierderi operationale de 14,4 milioane de euro, la un total al veniturilor de 656,4 milioane de euro. Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixa, cu un portofoliu de circa trei milioane de abonati la finele lunii septembrie 2008.
Cosmote este numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, cu venituri de 203,4 mil. euro si 5,2 milioane de clienti la finele trimestrului trei.
Germanos, cel mai mare retailer GSM din Romania dupa numarul de magazine, a obtinut in 2007 venituri de 84,5 mil. euro si o pierdere neta de 3,5 mil. euro.
 
Romtelecom, din aprilie pe internet mobil
 
Compania Romtelecom va lansa, in luna aprilie, servicii de acces mobil la internet in baza licentei de telecomunicatii in benzile de frecvente de 410-415 MHz si 420-425 MHz castigata in luna septembrie a anului 2008.
"Serviciile vor fi disponibile in cateva zeci de orase ale Romaniei, aria de acoperire urmand sa fie extinsa ulterior, in mai multe etape. Prin intermediul unui modem, clientii vor putea accesa internetul cu viteze de pana la 3,1 Mbps. Vor fi disponibile si serviciile de telefonie mobila si la punct fix", a spus Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom. Echipamentele retelei au fost furnizate de companiile chineze ZTE si Huawei.
Terminalele (modemuri si telefoane mobile) vor fi branduite Romtelecom si sunt furnizate de Huawei, AccesTel, ZTE, Ubiquam si Anydata.
Prin aceasta lansare, Romtelecom se alatura operatorilor de telefonie mobila Vodafone, Orange si Telemobil pe segmentul serviciilor de acces mobil la internet, acestia din urma detinand cate o licenta de telecomunicatii mobile din generatia a treia (3G).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO