Business Hi-Tech

Deutsche Telekom va fi obligata sa le ofere rivalilor acces la propria retea

05.04.2007, 19:38 16

Autoritatea de reglementare a telecomunicatiilor din Germania (Bundesnetzagentur) ii va impune operatorului Deutsche Telekom sa permita rivalilor accesul la infrastructura retelei companiei, scrie presa internationala.
In urma deciziei, rivalii vor putea sa-si conecteze propriile cabluri la infrastructura Deutsche Telekom, care isi dezvolta in prezent o retea de acces la Internet de mare viteza. In zonele unde acestia nu isi pot instala cablurile, rivalii vor primi acces la reteaua de fibra optica a operatorului german. In prezent, Deutsche Telekom percepe o taxa lunara pentru utilizarea liniilor telefonice. Reprezentantii Deutsche Telekom nu au dorit sa comenteze situatia, iar un purtator de cuvant al Bundesnetzagentur a declarat ca mai multe detalii despre acest subiect vor fi oferite in perioada urmatoare.
Deutsche Telekom incearca sa se redreseze dupa ce a pierdut milioane de clienti in detrimentul operatorilor telecom mici, care ofera tarife avantajoase. In luna ianuarie a acestui an, compania a emis o a doua avertizare din ultimele sase luni privind nivelul profitului, datorita competitiei crescute si a reglementarilor.
Deutsche Telekom, cel mai mare grup telecom din Europa din punctul de vedere al vanzarilor, doreste sa-si recastige clientii oferind servicii imbunatatite si produse noi prin intermediul retelei VDSL de mare viteza, in care a investit circa trei miliarde de euro.
Aceasta noua retea promite o viteza de transfer de 20 de ori mai mare decat cea a retelelor existente, iar competitorii Deutsche Telekom spera sa obtina acces la ea.
Deutsche Telekom a dorit initial ca reteaua VDSL sa nu fie reglementata, sustinand ca trebuie sa negocieze cu rivalii modalitatile de acces si plata, astfel incat sa recupereze investitia initiala. Deutsche Telekom a amenintat ca nu va extinde reteaua VDSL pana nu se clarifica situatia.
Bundesnetzagentur insa, a precizat ca daca operatorul telecom nu demonstreaza ca ofera produse noi, care nu pot fi accesate decat prin intermediul noii retele, atunci reteaua VDSL va fi supusa reglementarilor.
Reprezentantii autoritatilor de reglementare europene au demarat actiunile juridice impotriva Germaniei in luna februarie, cand guvernul german a emis o lege prin care ii permitea Deutsche Telekom sa blocheze accesul rivalilor la reteaua companiei. Cazul a starnit multe valuri deoarece punea fata in fata o companie cu multe conexiuni politice si comisarul european pentru media si telecomunicatii, Viviane Reding, care s-a remarcat si in trecut printr-o serie de actiuni intens mediatizate, precum cea de reducere a tarifelor in roaming pentru telefonia mobila.
Viviane Reding a adresat o scrisoare guvernului german prin care sustinea ca legea care favoriza Deutsche Telekom desfiinteaza practic scopul reglementarilor.
Ministerul Economiei si Tehnologiei german a negat acuzatiile comisarului Reding si a precizat ca legea respecta reglementarile Uniunii Europene, care, in unele cazuri, permit interventia statului atunci cand se dezvolta un nou serviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO