Business Hi-Tech

E-book-ul pune pe jar lumea editorilor

06.08.2001, 00:00 10



In America, o mica editura care publica volume in format electronic a intrat intr-o disputa pe cat de interesanta, pe atat de disproportionata cu cea mai mare editura de limba engleza, Random House.

Cea dintai si-a permis sa editeze, in format electronic, carti pe care cea de a doua le-a publicat deja sau detinea drepturi de autor pentru ele.

Desi mica, prima si-a atras atras de partea sa atat nu numai autorii, care au vazut o portita de evadare spre un profit mai mare, cat si justitia. Corect sau nu, acesta pare sa fie doar inceputul unei competitii pe termen lung.

Disputa s-a declansat in februarie, anul acesta, cand RosettaBooks a oferit pe site-ul sau, http://www.RosettaBooks.com, versiunea digitala a opt volume clasice ale lui Kurt Vonnegut Jr., William Styrin si Robert B. Parker, pentru care a achizitionat drepturile de publicare direct de la autori.

O zi mai tarziu, Random House, care a publicat cele opt volume pe vremea cand Internetul era de domeniul SF, a dat in judecata Rosetta pentru amestec contractual si pentru incalcarea drepturilor de autor. In esenta, cunoscuta editura argumenta ca drepturile sale privind "tiparirea, publicarea si vanzarea de carti" se rasfrangeau si asupra cartilor electronice.

In iulie, Curtea districtuala din New York respinge apelul Random House, determinandu-i pe reprezentantii acesteia sa mearga la Curtea Federala, iar dupa cum decurg lucrurile, urmatorul pas va fi Curtea Suprema.

De castigat, pana acum, par sa fi avut autorii care "au avut parte de o publicitate pe care n-au mai avut-o de 25 de ani, iar de aceste avantaje au beneficiat editurile traditionale", potrivit directorului general al RosettaBooks, Arthur Klebanoff.

Klebanoff admite faptul ca profiturile editurii sale sunt inca modeste, insa in viitorul nu prea indepartat, cand toata lumea va umbla cu notebook-uri, el estimeaza ca acestea vor creste substantial.

"De Craciun, in 2000, nu erau mai mult de 500.000 de computere care sa beneficieze de aceste pachete de soft, spune Klebanoff. Dar pentru Craciunul din 2001 estimarile noastre sunt de 7,5 milioane de astfel de computere, iar pana in 2002 la 25 milioane."

La randul sau, Random House si-a lansat anul trecut propriul site la http://www.AtRandom.com, unde publica sute de e-book-uri, iar in ultimii cinci ani a semnat contracte speciale pentru cartea electronica cu autorii.

La o saptamana dupa ce Rosetta a primit castig de cauza din partea justitiei americane, Random House a lansat editiile e-book ale unor romane de Raymond Chandler si a romanului lui Truman Capote, "Cu sange rece," pentru a "reaminti tuturora ca inca mai avem un program de publicare a cartilor in format electronic extraordinar," dupa cum a declarat Applebaum.

El s-a declarat optimist in privinta viitorului prcesului, spunand ca judecatorul apararii s-a concentrat pe vanzarea de carti, in locul aspectelor de continut.

"Ar fi gresit sa credem ca doar pentru ca Rosetta a castigat prima rnuda, vor obtine toate drepturile de autor," spune Applebaum.

La randul lor, autorii destul de tacuti pana acum, vad disputa in termenii libertatii artistice: o victorie a Rosetta ar insemna mai multa putere impotriva marilor edituri.

"Autorul trebuie sa fie liber sa mearga la orice editura doreste, spune un reprezentant al Ghildei Autorilor. El are sanse mai bune de a fi recompensat corespunzator daca are posibilitatea sa mearga unde doreste."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO