Business Hi-Tech

eBay, acuzata ca vinde bunuri contrafacute

21.08.2006, 20:53 20

Uniunea Producatorilor Francezi (Unifab) intentioneaza sa inainteze procurorilor o plangere la adresa casei de licitatii pe Internet eBay si a altor firme de profil, acuzate de comercializarea unor bunuri contrafacute, a declarat presedintele grupului, Marc Antoine Jamet, citat de Reuters.
El a spus ca aceasta actiune, programata sa aiba loc luna viitoare, vizeaza introducerea unor masuri mai severe pentru reducerea vanzarilor de produse piratate. Intre celelalte case de licitatii pe Internet implicate se numara iOffer.com, Yahoo si Rakuten. Jamet a explicat ca Unifab a decis sa actioneze acum, deoarece fenomenul comercializarii de bunuri contrafacute s-a extins puternic in ultimul timp.
In urma cu trei ani, niciuna dintre firmele franceze afectate, inclusiv producatorii de bunuri de lux LVMH, Hermes International si Chanel, nu monitoriza traficul pe Internet. In prezent insa, multe dintre acestea au organizat echipe speciale care au petrecut luni intregi adunand dovezi ale actiunilor caselor de licitatii. "Exista un continent unde se produc falsurile, si anume China, si exista un continent unde bunurile contrafacute sunt vandute, iar acesta este Internetul", a declarat Jamet.
El a precizat ca fenomenul a capatat amploare, intensitatea sa crescand de 25 de ori in ultimii cinci ani. Plangerea vizeaza in principal eBay, care afirma, pe pagina sa franceza de Internet, ca sustine actiunile de combatere a fraudei si contribuie la protejarea proprietatii intelectuale.
Producatorul Louis Vuitton, divizie a LVMH, cel mai mare grup de produse de lux din lume, a descoperit, anul trecut, 235.000 de articole contrafacute, comercializate pe 340 de pagini de Internet ale eBay. Jamet a declarat ca Unifab va solicita despagubiri pentru pagubele suferite de producatori, care, in cazul unor companii de lux, se ridica la milioane de euro.
Totodata, Unifab va cere Guvernului francez sa reanalizeze legislatia in domeniul comertului electronic, astfel incat casele de licitatii online sa devina deopotriva responsabile pentru bunurile comercializate pe paginile lor de Internet. Unifab estimeaza ca bunurile contrafacute acopera intre 5% si 9% din totalul tranzactiilor internationale, echivalentul a 200-300 de miliarde de euro pierdute pentru producatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO