Business Hi-Tech

Ecranele transparente se pregatesc sa intre in realitate

27.05.2003, 00:00 17

Daca americanii lucreaza la hartia electronica (monitor flexibil ultrasubtire), japonezii s-au apucat sa creeze ecranul transparent.
Proiectul, gandit de compania Invisible Circuit, va permite montarea unui ecran  pentru navigarea pe Internet sau pentru orientarea cu ajutorul satelitului (GPS) direct pe parbriz, de exemplu. Soferii vor putea citi  datele de pe monitorul transparent dar sa si vada, in acelasi timp, drumul.
O alta destinatie avuta in vedere o reprezinta vitrinele. Aceastea vor ramane, evident, transparente dar vor deveni interactive iar mesajul publicitar va fi serios potentat in momentul in care vor fi dublate de un monitor transparent.
Circuitele realizate din materiale transparente exista de mai   mult timp, insa nimeni nu s-a gandit pana acum sa imbine toate aceste tehnologii pentru crearea unui ecran revolutionar.Circuitele destinate dezaburirii geamurilor automobilelor si tehnologia transparenta folosita pentru ecranele tactile demonstreaza faptul ca exista in acest moment posibilitatea realizarii in serie a acestui ecran "invizibil", explica analisti IT.
Introducerea acestei tehnologii poate de asemenea sa imbunatateasca calitatea imaginilor monitoarelor cu cristale lichide.. Inlocuirea tranzistorilor din materiale opace cu circuite transparente ar duce in opinia specialistilor la sporirea luminozitatii ecranului si  a paletei de culori redate.
Circuitele transparente au si un alt avantaj: viteza de transmisie a impulsurilor este superioara altor tehnologii. Acest lucru se datoreaza si faptului ca noii tranzistori sunt realizati dintr-un singur cristal. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO