Business Hi-Tech

eMAG: unele laptopuri au ajuns mai ieftine decat desktop-urile

eMAG: unele laptopuri au ajuns mai ieftine decat desktop-urile

Acer AS5520 este cu 200 ron mai ieftin decat un sistem desktop cu aceeasi configuratie, inclusiv monitor

05.11.2007, 19:47 256

Declinul accelerat al preturilor pentru computere portabile, stimulat de avansurile tehnologice si cererea puternica, face posibile situatii in care din doua sisteme de calcul cu configuratii echivalente laptopul sa fie mai ieftin. O asemenea situatie se regaseste in oferta eMAG.ro, cel mai mare retailer online de pe piata locala, unde un notebook Acer AS 5520, disponibil la un pret de 2.489 RON, este cu aproximativ 200 de lei mai ieftin decat un sistem desktop cu aceeasi configuratie.
"Notebook-urile entry-level (slab echipate - n .red.) au coborat sub pragul de 15 milioane de lei, iar notebookurile cu performante grafice imbunatatite se apropie de pragul de 25 de milioane de lei. Trecerea se va face rapid in preferintele utilizatorilor si singurul lucru care poate amana acest proces este capacitatea restransa a producatorilor de a-si adapta capacitatile de productie pentru a face fata cererii" a declarat pentru ZF Lucian Condruz, director al departamentului Product Management al eMAG.
Ritmul de crestere al numarului de notebook-uri vandute in ultimele luni a dus la o erodare semnificativa a pretului pentru aceste echipamente, potrivit oficialilor eMAG, cel mai mare magazin online din Romania.
"La fel ca in cazul aparatelor digitale versus aparate cu film sau al monitoarelor LCD versus monitoare CRT (cu tub catodic - n. red.), ne asteptam ca in foarte scurt timp sa se produca un "switch" rapid in piata PC-urilor, odata cu aparitia acestor notebook-uri cu valente de desktop replacement la preturi foarte avantajoase", precizeaza Condruz.
Potrivit companiei de analiza International Data Corp. (IDC), laptop-urile s-au ieftinit cu aproximativ 35% in ultimii patru ani, cu aproximativ 1.900 de lei, pretul mediu al unui laptop scazand de la 5.312 lei in 2003 la 3.370 in 2006.
Notebook-ul este echipat cu un procesor AMD Turion 64 Dual Core cu o frecventa de lucru de 1,9 GHz, memorie de 2 GB dispusa in sistem dual-channel si o placa grafica dedicata nVIDIA GeFoce 8600 GS cu memorie de 512 MB. In plus, sistemul dispune de un monitor de 15,4 inci si conexiune WLAN si Bluetooth, precum si de o unitate de stocare de 160 de GB si o unitate DVD-RW pentru scrierea datelor pe suport DVD si CD.
Versiunea desktop cu aceleasi caracteristici tehice - procesor AMD Athlon 64, placa video 8600 cu 512 MB, un set de memorii dual-channel de 2 GB si hard disc de 160 GB in tehnologie SATA - costa pe site-ul eMAG circa 2.700 RON. Configuratia mai include un adaptor wireless si bluetooth, precum si un monitor LCD Horizon de 15 inci.
La aceasta se adauga si detaliile legate de portabilitate - un astfel de notebook cantarind aproximativ 2,8 kilograme.
"Daca adaugam avantajele clare ale notebook-ului legate de mobilitate, ergonomie si autonomie, putem anticipa ca perioada de viata a PC-ului clasic se apropie de sfarsit", crede oficialul eMAG.
Vanzarile de calculatoare portabile de pe piata locala sunt asteptate sa depaseasca in acest an 210.000 de unitati, dupa ce anul trecut au fost vandute peste 140.000 de notebook-uri. eMAG si-a propus sa vanda in acest an intre 32.000 si 35.000 de notebook-uri, din care peste 12.000 vor fi vandute in ultimul trimestru, ceea ce i-ar putea conferi o cota de peste 18% din intreaga piata locala de calculatoare portabile. In 2006, piata de laptop-uri a crescut cu 56,2% fata de 2005, in timp ce vanzarile de PC-uri desktop au scazut cu aproximativ 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO