Business Hi-Tech

Epidemia Enron: gigantul AOL Time Warner, anchetat pentru fraude contabile

14.03.2003, 00:00 38

Cel mai mare grup de media din lume, AOL Time Warner, inglodat an datorii, are acum probleme serioase  si cu justitia. Autoritatile americane ancheteaza doi membri din fosta  conducere a concernului care sunt acuzati de favorizarea si incitarea la comiterea unor fraude contabile pentru a ajuta anumite firme sa raporteze rezultate false. Rezultate evident mai bune decat in realitate, menite sa pacaleasca investitorii pe bursa,  a dezvaluit cotidianul The Washington Post.
AOL Time Warner a raportat deja "probleme" in contabilitatea interna cifrate la 190 milioane de dolari si a predat anchetatorilor mii de pagini de documente fiscale.
Valoarea actiunilor AOL Time Warner a scazut in ultimele doua zile cu mai mult de 5%, din cauza acestei anchetei careia trebuie sa-i faca fata.
Investigatia - condusa de Securities and Exchange Comission (SEC) organism care supravegheaza activitatea Wall Street - ii vizeaza in special pe doi dintre responsabilii executivi ai AOL. Acuzatia principala este ca AOL Time Warner ar fi raportat tranzactii false cu clienti precum Homestore Inc, agentie imobiliara online, tranzactii care au implicat si transferuri ilegale de cash. Scopul?  Companiile ajutate astfel de AOL Time Warner au raportat rezultate financiare false, crescandu-si  artificial valoarea actiunilor, asa cum au facut si alti giganti precum WorldCom sau Enron. Conform anchetei, tranzactiile financiare nedeclarate au avut loc atat inainte de fuziunea AOL cu Time Warner, cat si dupa operatiune.
Noua conducere AOL Time Warner coopereaza la maximum cu anchetatorii pentru a evita o situatie neplacuta, care in astfel de cazuri poate sa duca chiar la faliment. Surse din apropierea responsabililor SEC spun ca in cel mai bun caz AOL va suporta "penalizari serioase" din parte oficialilor.
"Incercam sa cooperam cu SEC cat putem noi mai bine", a confirmat purtatorul de cuvant al AOL Time Warner Ed Adler. Politica AOL  de complicitate cu firme precum agentia online Homestore Inc s-a incheiat cu un mare fiasco, existand in acest moment numeroase procese civile si penale intentate impotriva concernului american. Anchetele in desfasurare sunt conduse nu numai de SEC, ci si de FBI si de Procurorul General din Eastern District, Virginia.
In plus, daca AOL Time Warner se astepta la recunostinta din partea celor pe care i-a ajutat sa faca ilegal bani, s-a inselat. Sefii de la Homestore au semnat acorduri cu Justitia americana, urmand sa primeasca clementa pentru a dezvalui in detaliu afacerile cu America Online, releva The Washington Post.
"Marturiile - pe care Justitia trebuie sa le accepte ca adevarate - dezvaluie o conspiratie financiara pusa la punct dintr-un singur motiv: din avaritie", a declarat judecatorul districtual Marsha Pechman. "Colburn si Keller ( creierele ilegalitatilor de la AOL) au fost descrisi ca arhitectii unor scheme ilegale de tranzactionare cu Homestore si alte companii", a mai adaugat judecatoarea.
Procurorii si anchetatorii SEC au refuzat sa dezvaluie presei stadiul in care se afla ancheta in acest moment.




@ Situatia financiara dezastruoasa
Problemele financiare care macina AOL sunt departe de a fi rezolvate, apreciaza specialistii din domeniu. Fuziunea de un miliard de dolari din 2001 dintre Time Warner si AOL nu a facut decat sa scoata la lumina adevarata situatie de la America Online, care a acumulat o datorie de peste 26 de miliarde de dolari. Actiunile companiei, care in momentul fuziunii valorau 54 de dolari, acum nu reusesc sa ajunga la nivelul de 15 dolari, dupa o perioada de restructurari si relativa imbunatatire a situatiei.
Concernul AOL Time Warner include pe langa America Online, Turner Broadcasting (CNN), Time Inc. , Warner Bros si Warner Music, HBO si New Line Cinema, divizia editoriala (Warner Books si Little Brown&Co) si divizia de cablu (Time Warner Cable).
Pentru a incerca redresarea situatiei, comitetul director al AOL Time Warner a renuntat la serviciile fondatorului AOL, Sephen Case, mai multi responsabili din companie parasind functiile de conducere odata cu el. Recent, noul presedinte al grupului, Richard Parsons, a anuntat ca va fi obligat sa vanda o parte din active pentru a plati din datoriile acumulate de America Online. Divizia editoriala si Warner Music ar putea fi primele "victime" ale situatiei financiare delicate, pentru moment Parsons dorind sa vanda active in valoare de pana la 4 miliarde de dolari.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO