Business Hi-Tech

.eu versus .com

27.05.2003, 00:00 15

Comisia Europeana a decis ca are nevoie de o identitate proprie pe Internet si s-a hotarat sa adopte si sa puna in functiune domeniul .eu, scrie La Tribune.
Dupa doi ani de tergiversari, Comisia Europeana a anuntat ca noile adrese cu sufixul .eu vor putea fi cumparate pana la sfarsitul acestui an.
Cine isi va putea inregistra o adresa web in domeniul .eu? "Toate persoanele din Uniunea Europeana, toate firmele care au sediul pe teritoriul UE si toate organizatiile stabilite in UE", au precizat oficialii Comisiei.
Ramane de vazut daca acest nou domeniu web va atrage firmele dar si utilizatorii individuali de Internet la fel de mult cum o face mai vechiul .com. Deocamdata, .com domina lejer ciberspatiul mondial sar tentativele de a diversifica peisajul online nu au avut prea mare succes pana acum.
ICANN, autoritatea care gestioneaza domeniile de Internet a decis in noiembrie 2000 sa ofere spre inregistrare sapte noi domenii (.info, .name, .pro, .museum, .aero, .biz si .coop. Dupa doi ani, cifrele vorbesc de la sine: peste 23 de milioane de adrese web sunt inregistrate pe .com, numai 3,8 milioane pe .net si 2,5 milioane pe .org. In spatele acestui pluton, se afla, la destul de mare departare domeniile .info si .biz cu 1,1 milioane de adrese inregistrate, respectiv 930.000.
Profesionistii considera chiar ca lansarea noilor domenii web, .info si .biz sunt deocamdata niste esecuri. Cine ar putea sa-si inregistreze adrese cu alte sufixe decat .com sau cel corespunzator tarii? Companiile, in special, din dorinta de a-si proteja marcile proprii pe Internet.
Inainte de a pune in functiune domeniul .eu, Comisia Europeana trebuie sa adopte un numat de conventii. In primul rand, trebuie sa impiedice speculatiile care s-ar putea realiza cu adresele avand ca sufix .eu si sa stabileasca regulile privind proprietatea intelectuala.
Noul domeniu Internet va fi administrat de un consortiu, Eurid, format din trei membri care gestioneaza deja adresele web din Belgia, Italia si Suedia. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO