Business Hi-Tech

Eytro: Piata de soft economic va creste dupa integrare

Eytro: Piata de soft economic va creste dupa integrare

Cristina Werther: Managerii au nevoie de instrumente software care sa le ofere o imagine in timp real a activitatii firmei

25.09.2006, 18:47 161

Firmele locale incep sa se uite la solutiile IT de optimizare a afacerilor, dupa modelul companiilor cu capital strain.
Cristina Werther, managerul companiei Eytro, firma specializata in implementarea de aplicatii software pentru intreprinderi si asistenta IT pentru mediul de afaceri, estimeaza ca, datorita procesului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in perioada urmatoare vom asista la o crestere substantiala a vanzarilor de software economic.
Cristina Werther spune ca, desi deocamdata majoritatea clientilor companiei pe care o conduce sunt firmele cu capital strain, managerii romani devin din ce in ce mai receptivi in ceea ce priveste implementarea unei solutii de optimizare a afacerilor.
Conform unui studiu realizat de compania International Data Corporation (IDC), piata locala a aplicatiilor software pentru afaceri a crescut anul trecut cu 27,45%, la valoarea de 45,07 mil. $ (36,3 mil. euro), primele trei locuri fiind ocupate de companiile SAP Romania, Siveco Romania si Oracle Romania, care au inregistrat, cumulat, venituri de 29,57 mil. $ (23,8 mil. euro).
Eytro este partener Microsoft Business Solutions si activeaza pe piata romaneasca de peste doi ani, avand sediul in Sibiu. Firma are in spate o experienta internationala de 15 ani, in special datorata activitatii anterioare in Germania a fondatorilor sai.
"Consider ca la ora actuala, pe piata romaneasca, softurile economice sunt tot mai importante si ca managerii romani si companiile romanesti au nevoie de instrumente software de calitate, care sa le ofere o imagine in timp real a activitatii firmelor pe care le conduc, pentru a face fata concurentei. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va ridica nivelul la care va trebui sa facem fata cererilor venite din exterior", arata Cristina Werther.
Ea considera ca utilizarea unei aplicatii software de tip ERP (Enterprise Resource Planner - planificator al resurselor companiei) este esentiala pentru functionarea eficienta a oricarei companii, in actualele conditii de piata. "Avantajul principal al unei astfel de solutii informatice este optimizarea businessului. Iti da un control bun asupra cheltuielilor. Poti sa iti urmaresti mai bine afacerea, in timp real, fara sa mai trebuiasca sa astepti sfarsitul de luna pentru a vedea indicatorii pe centre de cost si profit. Poti sa urmaresti cum stai cu productia, cum stai cu stocurile. Asta poti sa faci ca manager, de la biroul tau, de la calculatorul tau, in fiecare moment al zilei sau al noptii. Aplicatia iti optimizeaza anumite procese economice. Are o 'gandire' de management. Ca manager, iti fixezi niste centre de cost, centre de profit. Astfel, poti sa tragi concluzii si sa iei hotarari mult mai usor si sa fii foarte bine informat ca manager. In afara de asta, este mult mai usor si pentru angajatii din anumite departamente sa lucreze", explica managerul Eytro.
Potrivit unui studiu realizat de compania IDC, companiile care au activitati in Romania au cheltuit anul trecut cei mai multi bani, reprezentand 62,9% din piata sau 28,35 mil. $ (22,8 mil. euro), pe aplicatiile de administrare a resurselor intreprinderii (ERM). Pe urmatorul loc in topul cheltuielilor cu softul de afaceri s-au situat aplicatiile operationale si de productie (15,4% din piata), pe care companiile au cheltuit 6,94 mil. $ (5,6 mil. euro). Cheltuielile pe aplicatiile de management al furnizorilor au inregistrat un declin de la an la an de 25,5%, astfel ca acest tip de software s-a clasat pe locul al treilea, cu o cota de 10% din totalul cheltuielilor din piata.
Pe aplicatii soft de tip CRM (management al relatiilor cu clientii) companiile au cheltuit anul trecut 3,92 mil. $ (3,2 mil. euro), reprezentand 8,7% din intreaga piata de soft de afaceri. Aplicatiile de analiza de business au reprezentat 3% din piata, atragand cheltuieli de 1,35 mil. $ (1,01 mil. euro).
Managerul Eytro, Cristina Werther, se arata convins ca pe piata romaneasca si, in particular, pe cea din Sibiu exista suficient loc pe segmentul de vanzare a aplicatiilor pentru intreprinderi. "Domeniul este inca la inceput in Romania si se va dezvolta foarte mult, mai ales dupa integrarea in Uniunea Europeana. Deocamdata, activitatea noastra se concentreaza pe judetul Sibiu. Ne gandim sa ne extindem in scurt timp si in alte judete, pe masura ce vom localiza oportunitati pe piata", arata managerul Eytro.
In cadrul companiei Eytro lucreaza 14 angajati si pana la zece colaboratori. Tinta fixata de companie, in ceea ce priveste politica de personal, este atingerea unui numar de 50 de angajati, in maximum doi ani, spune Cristina Werther. Media de varsta a angajatilor este de circa 28 de ani. In acest moment, solutiile oferite de Eytro se indreapta cu precadere catre intreprinderile mici si mijlocii. Compania va lansa in scurt timp o solutie noua, mai complexa si va participa la targul IT de la M?nchen, din octombrie.
Eytro ofera aplicatii Microsoft de tipul ERP (Enterprise Resource Planing - planificarea resurselor intreprinderii), la care adauga anumite module speciale, adaptate la legislatia si la economia romaneasca.
Doua produse dezvoltate la Sibiu sunt modulele de aplicatie de salarizare si cel de import-export. In paralel, Eytro ofera suport IT si solutii de e-learning (cursuri virtuale multimedia). Printre clientii cei mai importanti ai Eytro se numara Philip Morris, Eduard Hartmann Romania, compania Flaro, din Sibiu si Zublin Concern.
Aplicatiile software dezvoltate pe platforme Microsoft Windows au dominat si anul trecut piata locala de soft de afaceri, cu o pondere de aproape o jumatate din piata. Conform unui studiu IDC, cheltuielile pe module de soft de afaceri rulate pe platforme Windows au atins 21,62 mil. $ (17,4 mil. euro) si o cota de 47,7% din piata. Aplicatiile rulate pe platforma UNIX s-au clasat pe locul secund, dar si-au crescut substantial cota din cheltuielile totale, de la 12,84 mil. $ (10,3 mil. euro) in 2004 la 19,73 mil. $ (15,9 mil. euro) anul trecut. Aplicatiile de afaceri disponibile pentru Linux si alte platforme open-source au crescut extrem de puternic de la an la an, cu 171%, insa cota de piata a ramas redusa, de 7,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO