Business Hi-Tech

Firmele de software nu investesc unde este piraterie mare

08.03.2001, 00:00 14



Nu mai este nici un secret ca in Romania, pirateria informatica este o problema majora atat pentru producatorii de software straini sau autohtoni cat si pentru autoritati.

Cu toate acestea, eradicarea acestui flagel al societatii informationale nu poate fi realizata decat in momentul in care vor exista reglementari legale adecvate si atunci cand populatia va constientiza valoarea produselor software.

Aceasta a fost concluzia unui interviu acordat Ziarului Financiar de Marja Laitinen, vicepresedinte al Business Software Alliance (BSA) pentru Europa Centrala si de Est, cu ocazia prezentei sale la seminarul "Protectia dreptului de autor asupra programelor de calculator" ce se desfasoara la Sinaia in perioada 6-9 martie.

Manifestarea a fost organizata pentru a oferi procurorilor si judecatorilor romani posibilitatea pregatirii si efectuarii unor schimburi de experienta referitoare la solutionarea cazurilor de piraterie software din tara precum si pentru dezbaterea impactului pe care il are utilizarea ilegala de programe informatice asupra intregii economii.

"Este foarte important ca reprezentantii justitiei sa aiba o imagine foarte clara asupra a ceea ce inseamna pirateria, asupra impactului ei in economia romaneasca si asupra relatiilor pe care trebuie sa le dezvolte cu celelalte autoritati pentru rezolvarea acestei probleme", a declarat Marja Laitinen.

Desi in Romania ponderea softurilor piratate a scazut cu cinci procente in perioada 1998-1999 (pana la 81%), tara noastra ramane printre cele mai "performante" in aceasta privinta.

In Europa de Est clasamentul tarilor cu pirateria cea mai ridicata este condus detasat de Rusia si tarile din Comunitatea Statelor Independente cu un procent de peste 90% (89% in cazul Rusiei).

Procesul de solutionare a acestor probleme va fi indelungat si lent ca si in cazul Europei Ocicdentale in care acum sase ani ponderea softurilor copiate si utilizate ilegal era de 62%, a mai spus Laitinen. Acum Vestul se poate mandri cu o rata de numai 34%.

In ciuda eforturilor de educare a populatiei si de schimbare a atitudinii fata de respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, de multe ori a fost nevoie sa se apeleze la Politie pentru stoparea utilizarii ilegale de programe informatice, a precizat oficialul BSA.

"In Romania, Rusia si Bulgaria multi tineri specialisti in informatica aleg sa munceasca in strainatate pentru ca producerea de programe in tara lor natala nu este eficienta la o rata a pirateriei atat de mare.

Mai mult, firmele producatoare de software nu sunt foarte interesate sa investeasca in tari in care produsele lor sunt furate.

Daca Guvernul nu ia in serios aceasta problema pierderile vor fi pe termen lung si nu se vor rezuma numai la sectorul informatic ci vor afecta intreaga economie", a mai comentat Marja Laitinen.

Seminarul de la Sinaia face parte dintr-o serie de manifestari de acelasi gen organizate de BSA in mai multe tari si care in viitorul apropiat va acoperi toata Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO