Business Hi-Tech

Firmele IT vaneaza gruparile de hackeri

10.08.2000, 00:00 13



Relatia intre un hacker si expertii in securitate informatica era pana acum simpla. Companiile specializate in realizarea de programe de securitate angajau un pirat cibernetic care din acel moment se transforma dintr-un personaj rau intr-unul bun. Acum companiile nu mai vor sa angajeze hackeri individuali ci adevarate colective de asemenea "specialisti".

Compania de securitate informatica @stake a cumparat luna trecuta gruparea londoneza Cerberus Information Security pentru o suma care nu a fost precizata. Anul trecut, aceeasi companie americana a cumparat gruparea L0pht Heavy Industries.

Investitorii si-au exprimat interesul chiar si fata de veterana gruparilor de hackeri, Cult of the Dead Cow, propunand membrilor acesteia diferite combinatii pentru incheierea unor afaceri, inclusiv o posibila listare la bursa dupa intrarea in legalitate. Aceste perspective au creat insa o oarecare nelniste in randul hackerilor.

"Nu-mi pot imagina ca aceasta grupare s-ar putea transforma intr-o adevarata afacere", declara Deth Verggie, responsabilul cu propaganda pentru CDC.

Observatorii sustin insa ca achizitionarea unor astfel de grupari poate fi o miscare foarte inteleapta. "Cred ca a devenit deja o moda ca o companie de soft anti-virus si de securitate informatica sa cumpere serviciile unor hackeri. Ma indoiesc insa ca aceasta tendinta va dura mult timp deoarece putine grupari merita intr-adevar banii", comenteaza Elias Leby, director tehnic la compania de consultanta SecurityFocus.com. "Totodata este insa mult mai usor sa recrutezi o asemenea grupare care include numai specialisti si care este deja o entitate bine inchegata".

Deth Verggie si colegul sau Count Zero pot numi cel putin cinci alte colective pe care ei le considera la fel de credibile si eficiente ca acela din care fac parte. Acestea includ trei grupari de hackeri liceeni, un portal dedicat activitatii piratilor cibernetici precum si toti participantii la proiecte non-profit gen textfiles.com (arhiva a tuturor fisierelor text create de catre comunitatea hackerilor).

In ciuda reticentei manifestate de membrii CDC, exista cateva firme specializate in securitate informatica, precum Internet Security Systems, care au fost infiintate de catre colective de hackeri. Mai mult, un numar crescand de pirati cibernetici au intrat deja in sfera productiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO