Business Hi-Tech

Fiscul american acuza Motorola de nereguli fiscale de 500 milioande de dolari

13.08.2004, 00:00 19

Motorola, al doilea producator de telefoane mobile la nivel mondial, a anuntat ca Fiscul american (IRS) a impus companiei sa plateasca in plus 500 milioane de dolari reprezentand taxe pentru vanzarile efectuate intre diviziile sale, in perioada 1996-2000.
Nu se cunoaste deocamdata valoarea taxelor pe care IRS le va impune pentru pentru perioada de dupa 2000.
Aceasta ajustare de impozite se refera de fapt la raportarea incorecta a unor tranzactii intre subsidiarele companiei, metoda denumita de oficiali "transfer de preturi". Schema se refera in fond la preturile cu care diviziile subsidiare ale companiei mama isi vand reciproc bunuri si servicii. Informatia a iesit la iveala dupa ce gigantul american a depus o nota de informare la autoritatea care reglementeaza activitatea la bursele americane (SEC). Neregulile au fost descoperite dupa ce in iunie 2004, IRS a finalizat auditul asupra contabilitatii Motorola din ultimii ani. Motorola a raspuns ca toate raportarile au fost facute corect si ca va contesta in justitie decizia Fiscului.
Conform rezultatelor auditului efectuat de fiscul american, Motorola a avut venituri suplimentare de 1,4 miliarde de dolari prin aceasta schema, din a caror impozitare vor rezulta cele 500 de milioane dolari care au fost imputate companiei. Este posibil ca fiscul sa faca evaluari asemanatoare asupra veniturilor Motorola incepand cu anul 2000 pana in prezent, au anuntat oficialii companiei, fara a preciza insa valoarea acestor ajustari de impozite. Compania producatoare de echipamente de telecomunicatii a contestat ajustarile de taxe avansate de fisc si a mentionat ca va folosi toate parghiile legale pentru a solutiona diferendul cu fiscul. "O decizie nefavorabila in instanta ar putea avea un efect negativ asupra finantelor companiei", au spus oficialii Motorola in comunicat, desi purtatorul de cuvant nu a fost disponibil pentru explicatii.
"Problema par sa fie tranferurile de pret intre companii subsidiare Motorola, vazute ca entitati platitoare de impozite", au mentionat analistii Morgan Stanley, Aridam Basu, Alkesh Shal si David Feinberg, intr-o nota informativa datata 11 august. "Fiscul spune ca prea mult din profitul generat de anumite produse a ramas unor subsidiare Motorola din alte tari, aceasta reducand artificial profitul subsidiarelor Motorola din Statele Unite. Motorola in schimb spune ca a raportat corect toate aceste transferuri de pret. Compania va apela la instanta pentru rezolvarea acestui litigiu, iar aceasta inseamna ca vor mai trece cativa ani pana la un verdict clar" se arata in nota informativa de la Morgan Stanley. La sfarsitul trimestrului doi al acestui an Motorola a pus deoparte anumite rezerve financiare pentru o eventuala solutionare a problemelor cu fiscul, au afirmat in continuare respectivii analisti.
Gigantul american a explicat in adresa trimisa autoritatii bursiere si o parte din problemele inregistrate la nivel local, in alte state, care au dus la aparitia unor astfel de probleme. Curtea Suprema din India a restrictionat Motorola de la orice repatriere de active pana cand nu vor fi depusi 120 milioande de dolari ca garantie in procesul dintre Motorola si Iridium India Telecom. Operatorul indian i-a actionat in instanta pe americani, cerand daune totale de 200 milioane de dolari. Compania a cumparat indirect drepturile de implementare a retelei Iridium in Asia de Sud, detinute anterior de o subsidiara Motorola. Operatorul sustine ca a fost fortat sa cumpere echipemante de la Motorola si actiuni ale subsidiarei acesteia, lucru care i-a adus prejudicii materiale.
In adresa catre SEC au fost fost facute publice si cifrele privind rezultatele Motorola pe al doilea trimestru fiscal. Incasarile totale au fost de 8,7 miliarde de dolari, crescand cu 41% fata de cele 6,2 miliarde de dolari in trimestrul doi din 2003. Vanzarile nete ale companiei au crescut pe toate segmentele de piata unde activeaza fata de perioada similara din 2003. Cresterea valorii nete a vanzarilor se datoreaza unui salt de 67%, insumand 1,6 miliarde de dolari, a vanzarilor diviziei de telefoane mobile. Aceasta crestere semnificativa a valorii vanzarilor se datoreaza cresterii cu 52% a numarului de unitati vandute si cresterii cu 16% a pretului mediu pe unitate, aceasta insemnand ca s-au vandut mai multe telefoane scumpe care au ridicat pretul mediu al intregii game de mobile.
Motorola a anuntat profit inainte de taxe de 800 milioande de dolari in trimestrul doi din 2004, in crestere cu 614% fata de cele numai 112 milioane de dolari in 2003. Dupa impozitare, anul acesta compania a avut o pierdere neta de 203 milioane de dolari, fata de profitul de 119 milioande de dolari din trimestrul doi al anului trecut.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO