Business Hi-Tech

France Telecom, ca o pasare Phoenix

17.01.2003, 00:00 19

Zicala din batrani "banul atrage ban" pare sa se potriveasca extrem de bine operatorului de telecomunicatii France Telecom. Pana acum insa, banii erau precedati de un minus. Cu alte cuvinte datoriile au atras alte datorii si au facut din operatorul national francez de telecomunicatii una dintre cele mai cea mai indatorate companii din lume: 70 de miliarde euro.
Zilele trecute insa norocul France Telecom s-a intors. Compania a reusit miercuri sa vanda obligatiuni in valoarea de 5,5 miliarde de euro, aproape dublu decat suma pe care aprecia anterior ca o va obtine.
Surprizele nu se opresc aici insa. Din totalul de 5,5 miliarde de euro, compania a reusit sa stranga un miliard de euro prin emisiunea de obligatiuni pe 30 de ani stabilind astfel  si un record pentru moneda unica europeana.
Daca obligatiunile emise pe 30 de ani sunt un lucru obisnuit pe pietele de imprumut in lire sterline si dolari, care au o vechime mai mare, pana saptamana trecuta nici o companie nu a reusit sa se imprumute in euro pe un termen atat de lung.
Bancherii spun, insa, ca un apetit reinnoit al investitorilor pentru obligatiunile din telecomunicatii si ratele dobanzilor relativ scazute au facilitat inregistrarea acestei premiere pe piata europeana.
"Exista, in mod evident, perceptia din ce in ce mai raspandita ca telecomunicatiile ar putea anunta o posibila redresare in calitatea creditelor. Toti operatorii au facut eforturi semnificative pentru a-si diminua datoriile si a-si ameliora solvabilitatea", a apreciat Brad Bugg, analist la Dresdner Kleinwort Wasserstein.
In cadrul aceleeasi emisiuni, France Telecom a obtinut un miliard euro prin vanzarea de obligatiuni la 5 ani si 3,5 mld. Euro din obligatiuni la zece ani. Obligatiunile au o dobanda intre 6,2% si 8,2%.
La sfarsitul anului 2002, France Telecom avea cash de peste noua miliarde de euro. In decembrie compania obtinuse trei miliarde euro in urma unei emisiuni de obligatiuni. Cele 5,5 miliarde euro obtinute miercuri in urma noii emisiuni, va redresa semnificativ situatia financiara a France Telecom in acest an, sunt de parere unii bancheri citati de Financial Times.
Mai mult, este foarte probabil ca firma sa nu mai aiba nevoie sa apeleze la linia de credit de noua miliarde de euro pe care i-o promisese guvernul francez.
In 2003, France Telecom intentioneaza sa obtina 15 miliarde euro din emisiuni de actiuni care ii va permite de asemenea sa-si reduca datoriile in valoare de 70 de miliarde euro. In 2004 si 2005, operatorul trebuie sa achite credite in valoare 35 de miliarde euro.
Randamentul la obligatiunile din telecomunicatii a urcat in cea mai mare parte a anului trecut, intrucat giganti europeni precum France Telecom si Deutsche Telekom s-au confruntat cu datorii imense. Daca grupul francez detine recordul absolut, nici operatorul german nu se lasa mai prejos, acumuland datorii de 66 miliarde de euro. Totusi, planurile ample de redresare anuntate de ambele companii la finalul anului au reinviat interesul investitorilor.
Holdingul italian Olivetti a vandut si el zilele trecute obligatiuni de trei miliarde de euro, incluzand o transa de 400 milioane de euro de titluri cu scadenta la 30 de ani.
Analistii spun ca si alti operatori europeni ar putea urma in curand aceeasi cale.
Printre candidatii potriviti pentru emisiunile de obligatiuni pe 30 de ani sunt furnizorii de utilitati, care au venituri stabile pe termen lung, si producatorii auto, care apeleaza des la imprumuturile pe piata de obligatiuni, apreciaza unii bancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO