Business Hi-Tech

France Telecom, in vizorul Comisiei Europene

06.07.2004, 00:00 16

Comisia Europeana ar putea solicita operatorului de telecomunicatii France Telecom sa restituie statului francez o suma de pana la 1 miliard de euro, din cauza unor posibile nereguli in ceea ce priveste scutirea de taxe fata de autoritatile locale.
Autoritatile europene care supervizeaza piata pentru a impiedica formarea de monopoluri (anti-trust) au cercetat cazul timp de 17 luni, informeaza publicatia britanica The Register, citand surse apropiate acestui dosar. France Telecom ar putea fi obligata sa restituie banii daca se va dovedi ca a fost scutita in mod ilegal de anumite taxe, care trebuiau platite autoritatilor locale in zonele in care operatorii de telecomunicatii detin echipamente si instalatii.
Oficialii Comisiei Europene au stabilit ca France Telecom a beneficiat de anumite avantaje in detrimentul concurentilor sai, a mai spus sursa citata.
Experti din anturajul comisarului european pe probleme de concurenta Mario Monti, analizand date obtinute de la guvernul francez, au declarat ca datoria France Telecom catre stat s-ar putea cifra la 1 miliard de euro. Tratamentul preferential de care s-ar fi bucurat France Telecom s-a desfasurat pe perioada a 8 ani, intre ianuarie 1994 si decembrie 2002.
Anterior, Comisia a investigat, fara a putea dovedi, existenta unui credit in valoare de 9 miliarde de euro acordat de catre statul francez companiei de telecomunicatii. Acum, anchetatorii cauta dovezi pentru a afla daca anumiti membri ai guvernului au sugerat sau s-au implicat direct in acordarea de facilitati fiscale companiei France Telecom.
O decizie in acest caz ar trebui sa fie anuntata inainte de vacanta de vara a Comisiei din luna august.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO