Business Hi-Tech

Furturi, datorii si rezultate

21.02.2003, 00:00 14

@ Companiile din industria de tehnologie a informatiei pierd anual cinci miliarde de dolari, din cauza distributiei si vanzarii neautorizate de componente si echipamente IT noi, indica un studiu KPMG si preluat de Financial Times.
"Piata gri" se diferentiaza de cea a produselor la mana a doua, unde ajung componentele tehnologice uzate, precum si de "piata neagra", unde sunt vandute marfuri furate.
Potrivit studiului KPMG, marfa care ajunge pe "piata gri" este deviata de catre distribuitorii "duplicitari", care profita de bonusurile oferite de producatori, precum si de diferentele de preturi dintre diferite state.
Operatorii de pe "piata gri" profita, de exemplu, de fluctuatiile de curs valutar, pentru a transporta marfa din statele in curs de dezvoltare, unde se practica preturi reduse, catre statele dezvoltate, unde echipamentele IT pot fi achizitionate la preturi mai mari.
@ @ United Pan-Europe Communications NV (UPC), cel mai important grup european de televiziune prin cablu, a facut un pas decisiv catre finalizarea procesului de restructurare a datoriilor sale, actionarii dandu-si acordul miercuri pentru aceasta operatiune, transmite Reuters.
Aactionarii au aprobat toate propunerile pentru restructurare, cele mai importante elemente fiind o emisiune de actiuni si transferul activelor UPC spre o noua companie.
UPC, piesa centrala in planurile europene ale gigantului american Liberty Media, intentioneaza sa stearga doua treimi din datoriile de 10,4 miliarde de euro (11,1 miliarde de dolari).
 Operatorul de televiziune prin cablu a reusit sa evite un colaps financiar, la inceputul anului 2002, dupa ce a derulat un program ambitios de extindere care i-a adus datorii ridicate, imposibil de administrat.
UPC si-a declarat falimentul in Statele Unite in conformitate cu Capitolul 11 din legea americana din domeniu si a primit protectie fata de creditori in Olanda, in cadrul procesului de restructurare.
Principalul actionar si detinator de obligatiuni UPC este divizia UnitedGlobalCom (UGC) a grupului Liberty Media, care urmeaza sa-si consolideze pozitia in urma restructurarii.
UPC a intrat in dificultate din cauza unei combinatii "letale" de investitii exagerate cu fonduri imprumutate si o lansare sub asteptari de servicii Internet in banda larga si telefonie.
@ Compania japoneza Matsushita Electric, care produce echipamente electronice sub marca Panasonic si Technics, a anuntat ca a trecut pe profit in trimestrul octombrie-decembrie, datorita cresterii vanzarilor de camere video, aparate DVD si monitoare cu plasma, prilejuite de  perioada Craciunului, scrie La Tribune. Matsushita Electric a obtinut in ultimul trimestru din 2002 un profit net de 163 de milioane  de euro pe baza cresterii cifrei de afaceri. Aceste rezultate nu au surprins analistii din sector, deoarece si alti mari producatori japonezi de electronice au anuntat o cresterre a vanzarilor in ultima parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO