Business Hi-Tech

Gadget-ul zilei: Hartia electronica se pregateste pentru video

26.09.2003, 00:00 24

Este foarte posibil ca in curand hartia sa fie capabila sa functioneze ca un monitor, adica sa suporte imagini video. Evident, nu este vorba de o hartie obisnuita, ci de una electronica, dar care se va asemana cu cea clasica, obtinuta din pasta de lemn, prin grosimea mica si, mai ales, prin flexibilitate.
Deja nu mai este vorba de SF, pentru ca prototipul hartiei-video se afla in dezvoltare in laboratoarele din Eindhoven ale producatorului olandez de electronice Philips. Philips ca si alti producatori, precum americanii de la E Ink - au reusit de mai mult timp sa fabrice o hartie electronica functionala, dar viteza  de schimbare a imaginii ramanea scazuta ceea ce nu permitea imaginile video.Metoda folosita pana acum pentru functionarea e-paper era electroforeza - adica imaginea se formeaza prin miscarea unor particule intr-un lichid in urma aplicarii unei sarcini electrice.
Inginerii de la Philips spun ca au reusit sa obtina o viteza mult mai buna de schimbare a imaginii apeland la o alta metoda prin care particulele au fost inlocuite cu lichide colorate (electrowetting).Monitoarele clasice standard au un ritm de 25 de cadre pe secunda, suficient pentru a da senzatia de miscare.Monitorul-hartie anuntat de Philips va avea un ritm de schimbare de 80 de cadre pe secunda, cea ce permite o calitate buna a imaginii video.Inginerii de la Philips declara ca spre sfarsitul acestui an va fi gata sa intre in productie un monitor-video tip e-paper cu o diagonala de 2,5 centimetri ( un inch).
Trecerea la ecrane mai mari si color nu va fi apoi o prea marea problema, mai spun inventatorii. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO