Business Hi-Tech

Gallup: RCS&RDS e cel mai mare furnizor de pachete de telefonie, net şi TV din România, cu peste o jumătate din piaţă

Autor: Adrian Seceleanu

15.03.2011, 14:55 69

Compania românească RCS&RDS, controlată de omul de afaceriZoltan Teszari din Oradea, este principalul furnizor de pacheteintegrate de servicii de comunicaţii şi televiziune din România, cupeste 50% din piaţă, potrivit datelor dintr-o cercetare realizatăde compania Gallup în perioada martie-aprilie 2010 pentruAutoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"RCS&RDS este principalul furnizor de pachete de servicii:jumătate din gospodăriile care folosesc mai multe servicii de la unfurnizor primesc aceste servicii de la RCS&RDS, 35% de laRomtelecom şi 8% de la UPC", arată datele comunicate de ANCOM.

"În 43% din gospodăriile din România se folosesc cel puţin douăservicii de comunicaţii electronice diferite (telefonie fixă,telefonie mobilă, servicii de acces la internet, servicii deretransmisie a programelor TV) de la acelaşi furnizor. 45% dingospodării folosesc mai multe servicii de comunicaţii electronice,dar fiecare este oferit de un alt furnizor, iar 9% din gospodăriifolosesc un singur tip de serviciu sau niciunul (3% din persoane nuau ştiut sau au refuzat să răspundă). Ponderea gospodăriilor încare se utilizează mai multe servicii de la un furnizor estesemnificativ mai mare în mediul urban (57%) faţă de mediul rural(27%). În 32% din gospodării se folosesc mai multe servicii de laun furnizor sub forma unui pachet pentru care primesc o singurăfactură, cu preţuri nedefalcate pe servicii, în timp ce în 8% dingospodării serviciile folosite de la acelaşi furnizor au facturidiferite", potrivit cercetării Gallup comandate de ANCOM.

Principalul motiv al utilizării serviciilor de telefonie fixăîntr-un pachet de servicii îl reprezintă costul total mai mic alpachetului, comparativ cu situaţia în care aceste servicii ar fifost achiziţionate de la furnizori diferiţi, arată datelecercetării. "Un alt beneficiu important este dat de uşurinţautilizării (serviciile sunt mai uşor de contractat, de instalat, deplătit, de urmărit costurile). Un sfert din utilizatoriiserviciilor de telefonie fixă afirmă că aceste servicii le-au fostoferite ca parte a unui pachet", conform datelor comunicate dearbitrul telecom.

Cercetarea de piaţă a Gallup a fost efectuată pe un eşantiontotal reprezentativ la nivel naţional de 5.983 de persoane fiziceşi 2.832 de companii şi institutii publice.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO