Business Hi-Tech

Garmin are 2,3 mld. euro pentru preluarea Tele Atlas

06.11.2007, 19:44 18

Garmin, unul din cei mai mari jucatori de pe piata mondiala a producatorilor de echipamente de localizare prin satelit, a lansat un razboi al ofertelor cand a prezentat o oferta ostila de preluare cu 2,3 mld. euro a producatorului olandez de harti digitale Tele Atlas. Garmin incearca sa blocheze astfel o oferta de preluare a olandezilor, lansata de rivalul TomTom.
Americanii de la Garmin, care produc echipamente portabile de navigatie, ofera 24,5 euro cash pentru fiecare actiune Tele Atlas, cu 15% mai mult decat oferta TomTom, anuntata in iulie, si care evalueaza Tele Atlas la 1,81 mld. euro.
Pasul facut de Garmin se inscrie intr-un val de consolidare ce caracterizeaza in prezent industria de sisteme personale de navigatie. Tele Atlas este unul din cei doi mari furnizori mondiali de harti digitale, iar cel mai apropiat rival al sau, Navteq, a fost cumparat in acest an de Nokia pentru 8,1 mld. dolari. Hartile digitale sunt elemente-cheie pentru serviciile furnizate prin telefonul mobil si internet pentru consumatori de companii ca Google sau Nokia. Exista temeri ca piata Garmin si TomTom pentru echipamente care au doar functii GPS va fi canibalizata de telefoanele mobile cu functii GPS si harti incorporate, scrie Financial Times. Atat Garmin, cat si TomTom sunt nerabdatoare sa detina o companie care "produce" harti pentru a putea dezvolta noi produse si pentru a mentine scazute costurile legate de achizitia hartilor.
Garmin ofera acelasi pret ca cel oferit de Nokia pentru Navteq - de aproape 33 de ori mai mare decat profitul estimat in acest an. Totusi, actiunile Tele Atlas au crescut cu mai mult de 106%, la 27,95 euro, peste oferta inaintata de Garmin. Evolutia actiunilor a fost influentata de asteptarile analistilor ca rivalii TomTom sa lanseze o contraoferta pentru preluarea Tele Atlas. Reprezentantii companiei olandeze vizate de cele doua oferte de preluare au declarat ca vor revedea termenii si conditiile ofertei si ca vor informa piata asupra deciziei pe cat de repede este posibil.
Oficialii TomTom au declarat la randul lor ca isi evalueaza optiunile in ceea ce priveste Tele Atlas,
Garmin, care are o capitalizare de piata de 26,1 mld. dolari, fata de cea de 11,1 mld. dolari a TomTom, a invitat consiliul de administratie al Tele Atlas la o intalnire. Membrii Consiliului de administratie si International Asset Management, unul din cei mai mari actionari ai Tele Atlas, care detin impreuna mai mult de 17% din actiuni, au anuntat anterior ca vor sustine irevocabil oferta TomTom. Oficialii Garmin vor sa-i convinga pe acestia sa-si schimbe optiunile.
Credit Suisse este consultantul Garmin, in timp ce Lehman Brothers este partenerul Tele Atlas, iar Goldman Sachs partenerul TomTom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO