Business Hi-Tech

Gartner: IBM, HP nu vor mai face computere peste 3 ani

01.12.2004, 00:00 12

Cel putin trei dintre cei mai mari producatori de computere la nivel mondial, printre care IBM si HP, s-ar putea retrage din aceasta industrie in urmatorii trei ani, afirma specialistii companiei americane de analiza a pietelor, Gartner.
Desi producatorii si distribuitorii de computere au cunoscut in ultima vreme cresteri spectaculoase ale vanzarilor, acest lucru nu se va mai repeta in viitorul aproapiat. De asemenea, marja de profit a industriei a scazut aproape de zero, spun analistii americani. "Jucatorii de talie mondiala vor ajunge in pozitia sa concureze doar la pret si serviciile oferite", a spus unul dintre autoriia cestui raport.
Marile companii din domeniu vor continua sa isi extinda activitatile in alte domenii convergente, cum sunt electronicele si electrocasnicele, unde marjele de profit sunt mai mari. "Altii vor incerca sa supravietuiesca prin fuziuni", a spus analistul Gartner.
Printre primii jucatori pe piata computerelor la nivel mondial se numara in prezent Dell, HP, IBM, Fujitsu plus Fujitsu-Siemens, Toshiba, NEC, Apple, Gateway si producatorul chinez Lenovo Group (fost Legend). Dintre acestia, doar Dell a avut un profit constant in crestere, iar rapoartele companiei nu au relevat nici o "slabiciune" in situatia financiara.
"Diviziile de PC-uri ale IBM si HP sunt primele care vor fi vandute daca vor avea un impact negativ asupra profitabilitatii companiilor", se arata in raportul Gartner. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO