Business Hi-Tech

Gates: Suntem iar pe val dar nu ne asteapta un crah dot-com ca in 2000

29.03.2004, 00:00 13

Industria IT este din nou pe val, insa acesta este unul mult mai mic fata de cel de la finalul anilor '90, a declarat Bill Gates, seful celui mai mare producator software la nivel mondial, Microsoft.
Efervescenta din jurul industriei ramane limitata si nu se vor mai inregistra probleme de amploarea crahului dot-com de acum cativa ani. De asemenea, Gates a spus ca marile companii online, precum Amazon, eBay, Yahoo sau Interactive Corp. sunt deja bine inradacinate si singura schimbare pe care ar putea-o suferi este extinderea segmentelor de activitate.
Gates a facut aceste afirmatii la un seminar organizat de oficialii portalului Microsoft MSN, unde s-a dezbatut problema publicitatii online. Cu toate acestea, discursul sefului Microsoft s-a axat mai mult pe viziunea sa privind viitorul tehnologiei, care se invarte in jurul "casei digitale", in care toate echipamentele electronice comunica si lucreaza impreuna.
Aprecierile legate de noul boom al industriei IT vin dupa o serie de evenimente care amintesc de epoca de glorie a dot-com. Lumea este optimista privind iesirea din recesiune, iar tot mai multe companii, printre care BrightMail sau Shopping.com au anuntat ca se listeaza la bursa. Acelasi lucru de spune despre Google, iar fuziunile si achizitiile din piata continua sa-i surprinda pe analisti.
Vineri, cel mai mare portal online, Yahoo, a anuntat ca achizitioneaza compania Kelkoo, un furnizor european de servicii de comert online. Tranzactia se cifreaza la 575 de milioane de dolari, Yahoo intarindu-si astfel pozitia pe doua segmente importante ale afacerii sale: e-commerce si publicitatea online.
Gigantul online a gasit un mod de a contraca principalul sau rival, Google, dupa ce a renuntat anul acesta la serviciile de cautare ale acestuia, pentru a-si promova propriul motor (http://search.yahoo.com). Yahoo incearca acum o alianta cu MSN, pentru a forma o echipa capabila sa depaseasca liderul pietei. De altfel, seful executiv al Yahoo, Terry Semel, a participat ca invitat special la conferinta patronata de Gates, declarand ca MSN si compania sa ar trebui sa colaboreze pentru a continua sa castige teren impreuna. "Lumea ar putea crede ca sunt nebun ca am invitat un competitor la conferinta, dar este vorba de unul din cei mai importanti parteneri ai nostri", a explicat situatia directorul financiar al MSN, Joanne Bradforfd.
Tot la finalul saptamanii trecute, compania specializata in cautarea pe Internet, Infospace, a cumparat unul dintre rivalii sai principali, Switchboard, in incercarea de a-si consolida pozitia pe piata. Infospace a platit 160 de milioane de dolari pentru Switchboard, ajungand la o cota de piata de 23% pe partea de cautare online in cataloage de tipul "Pagini aurii".
Luna aceasta, singurul motor de cautare independent care se lupta cu gigantii Internetului, Ask Jeeves a cumparat Interactive Search Holdings pentru 328 de milioane de dolari, dublandu-si astfel cota de piata. Ask Jeeves detine acum unul dintre rivalii sai din perioada de glorie a dot-com, portalul Excite.com. Motorul Ask a ajuns astfel la o cota de 7% pe o piata unde Google are acum peste 50%.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO