Business Hi-Tech

Germanos: Prioritatea noastra este extinderea lantului de retail

01.06.2005, 18:28 18

Divizia locala a grupului elen Germanos are in plan pentru 2005 cresterea afacerilor cu 30-35% fata de cele 61,5 milioane de euro obtinute anul trecut si largirea retelei proprii de magazine telecom in 25 de noi locatii, a declarat pentru ZF Nikos Kakulidis, general manager al Germanos Romånia.

a??Pe primul trimestru din 2005 am avut incasari totale in Romånia de 17,5 milioane de euro fata de 10,7 milioane de euro in aceeasi perioada a 2004a??, a declarat pentru ZF Kostas Karafotakis, director pentru relatiile cu investitorii al grupului Germanos.

Chiar daca este o crestere de peste 60%, previziunile pe ansamblul intregului an, pentru Romånia, se refera la o crestere medie de 30%, a precizat el.

Profitul companiei inainte de cheltuielile de amortizare a fost de 3,3 milioane de euro anul trecut, iar profitul net a fost de 1,12 milioane de euro.

Compania pregateste de asemenea listarea la bursa a diviziei din Romånia, care va avea loc probabil peste un an, cel mult un an si jumatate. a??Deocamdata facem primii pasi in acest sens, insa trebuie sa alegem cel mai potrivit momenta??, a precizat Karafotakis.

Germanos Romånia nu exclude pe viitor o achizitie strategica, insa prioritatea o reprezinta cresterea organica, prin dezvoltarea lantului retail, a precizat el. a??Piata romåneasca este prioritatea numarul unu pentru grupul Germanos in urmatorii 2-3 ani. Cresterea va fi spectaculoasa. Estimam ca in doi-trei ani penetrarea telefoniei mobile va ajunge la peste 75%a??, a spus responsabilul companiei elene.

Afacerea Germanos este structurata pe trei nivele, pe långa lantul de magazine existånd o divizie care se ocupa cu distributia bateriilor (Toshiba si Sunlight) si una care se ocupa cu distributia de cartele pre-paid. Importanta acestor segmente in totalul veniturilor realizate in Romånia nu poate fi facuta publica, grupul Germanos fiind listat pe bursa din Atena. La nivelul intregului grup insa, retailul produce 85% din cifra de afaceri a companiei, care anul acesta bate spre un miliard de euro.

Germanos are in Romånia 81 de magazine in prezent, o parte din ele functionånd in regim de franciza. Compania a ajuns la aproape 350 de angajati, avånd programe de training continuu pentru ca acestia sa fie a??la zia?? cu tehnologiile mobile.

Compania a facut pasul dincolo de telecom, aducånd in magazinele sale camere foto digitale si playere de muzica in format digital. a??Ne extindem usor gama de produse, insa nu vom aduce calculatoare sau alte produse ITa??, a explicat Nikos Kakulidis.

Germanos Romånia colaboreaza cu Connex si Zapp pentru oferte de servicii mobile si cu RomTelecom pentru servicii de telefonie fixa, dar si cu operatori alternativi de servicii integrate. a??Asteptam sa vedem cum merge relansarea Cosmorom. In Grecia, Germanos lucreaza impreuna cu CosmOTEa??, a precizat el. Serviciile de generatia a treia (3G) vor face ca, intr-un an, maxim un an si jumatate, telefoanele mobile sa treaca definitiv dincolo de stadiul de accesoriu pentru comunicarea prin voce, a estimat Kostas Karafotakis.

Grupul Germanos are o prezenta directa in sapte state din Europa de Sud-Est. Compania a avut o cifra de afaceri de 860 de milioane de euro anul trecut, iar pentru 2005 si-a propus o crestere de 15%. Pe primul trimestru al 2005, incasarile companiei au crescut cu 12,7%, ajungånd la 195,1 milioane de euro.

Principalul actionar al Germanos ramåne fondatorul companiei, Panos Germanos, care detine 34,5% din actiuni. Aproximativ 35,8% din titluri sunt detinute de fonduri de investitii occidentale, 16,2% sunt detinute de investitorii-companii din Grecia, iar restul de 13,5 de persoane fizice, jucatori pe bursa. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO