Business Hi-Tech

Gigantul Deutsche Telekom isi clarifica planurile de dezvoltare pentru Romtelecom si Cosmote

Gigantul Deutsche Telekom isi clarifica planurile de dezvoltare pentru Romtelecom si Cosmote
05.03.2009, 18:56 116

Managementul Deutsche Telekom (DT), cea mai mare companie de comunicatii din Europa, va avea in cursul acestei luni prima intalnire cu presa din Romania, in cadrul careia oficialii operatorului vor face primele comentarii despre intentiile de dezvoltare pe piata locala, unde sunt prezenti prin intermediul Romtelecom si Cosmote.

Intalnirea va avea loc la Bonn, Germania, unde se afla sediul central al Deutsche Telekom. Deutsche Telekom a finalizat anul trecut preluarea unui pachet de actiuni de la grupul elen OTE, care detine in Romania controlul companiilor Romtelecom, Cosmote si Germanos.
Invitatia la intalnirea cu managementul Deutsche Telekom a fost de altfel lansata de Panagis Vourloumis, presedinte si director general al OTE si Cosmote si presedinte al consiliului de administratie al Romtelecom.
Oficialii Romtelecom si Cosmote nu au oferit detalii despre agenda intalnirilor de la Bonn, insa este de asteptat ca din partea Deutsche Telekom sa participe cel putin Guido Kerkhoff, care a fost numit recent responsabil de operatiunile grupului in Europa de Sud-Est.
Oficialii DT si OTE ar putea lamuri in cadrul acestei intalniri subiecte precum nivelul implicarii DT in managementul Romtelecom si Cosmote, posibilitatea de a schimba brandul Cosmote in T-Mobile sau cat de probabila ar fi o fuziune intre operatiunile de telefonie fixa si mobila din Romania, dupa modelul initiativei lansate recent in Germania. De asemenea, oficialii celor doua companii ar putea clarifica ce intentii au in legatura cu eventualitatea listarii unui pachet de actiuni al Romtelecom la bursa si in ce masura DT ar fi interesata de preluarea pachetului de actiuni de statul roman la operatorul de telefonie fixa.
Pana acum niciun oficial al Deutsche Telekom nu a avut intalniri cu presa din Romania.
Invitatia vine dupa ce gigantul german a anuntat in urma cu doua saptamani ca si-a reorganizat structura operationala pentru a coordona si integra mai puternic operatiunile companiei din Europa de Est, inclusiv ale operatorilor aflati in portofoliul grupului elen OTE. Responsabilitatea operatiunilor grupului in Europa de Sud-Est a fost preluata de Guido Kerkhoff, 41 de ani, care a devenit astfel si membru al boardului. "El va coordona operatiunile in regiune, inclusiv pe cele ale grupului OTE", a spus seful Deutsche Telekom. De asemenea, Deutsche Telekom a anuntat ca incepand cu data de 1 februarie rezultatele financiare ale grupului OTE vor fi consolidate de grupul german.
Deutsche Telekom a preluat anul trecut 25% din actiunile grupului elen OTE, atras de prezenta puternica a grecilor in Europa de Sud-Est pe telefonia fixa, internet si telefonia mobila.
De la perfectarea tranzactiei, Deutsche Telekom s-a dovedit a fi un actionar mai mult decat discret al companiilor OTE din Romania, mai exact Romtelecom si Cosmote. Astfel, nemtii nu si-au numit niciun manager in echipa de conducere a celor doi operatori.
Totusi, in underground, intrarea nemtilor in actionariat a inceput sa se resimta. In Romtelecom si Cosmote s-au creat echipe mixte de lucru, iar raportarile nu mai au drept destinatie doar Atena, ci si Bonn, unde se afla sediul central al DT.
Dincolo de colaborarea de la esaloanele inferioare din structura celor doi operatori, este clar ca discutiile intre grupul german si executivii numiti de OTE in Romania se poarta la cel mai inalt nivel. Mai multe surse de pe piata telecom au precizat pentru ZF ca Hamid Akhavan, CEO al diviziei de telefonie mobila a grupului, a participat anul trecut chiar si la intalniri cu angajatii Romtelecom si Cosmote. Akhavan este unul dintre cei mai importanti opt manageri din Deutsche Telekom.
Deutsche Telekom si-a demonstrat de altfel si la nivel oficial interesul pentru Romania, odata cu intalnirile avute in septembrie 2008 de directorii executivi ai Deutsche Telekom si OTE cu presedintele si premierul Romaniei, pe tema investitiilor grupului pe piata locala.
 
 
 
AFACERI DE LA ZERO