Business Hi-Tech

Google a anuntat oficial pretul actiunilor

27.07.2004, 00:00 17

Cel mai popular motor de cautare de pe Internet, Google, urmeaza sa anunte saptamana aceasta pretul de pornire al actiunilor sale care vor fi puse in vanzare la bursa Nasdaq.
Pretul final inainte de listare se va stabili prin "licitatia olandeza", sistem in care investitorii afirma cat sunt dispusi sa plateasca pentru fiecare actiune. Compania alege apoi oferta cea mai favorabila si stabileste pretul de pornire. Specialistii estimeaza ca pretul unei actiuni Google va ajunge intre 90 si 100 de dolari in urma licitatiei, care se va desfasura online.
Tocmai din aceasta cauza, atat autoritatile federale, cat si oficialii companiei au anuntat publicin repetate randuri ca valoarea actiunilor dupa primele zile de tranzactionare ar putea sa scada si nu sa creasca cum se asteapta toti potentialii investitori. Totusi, cererea este extrem de mare, iar analistii anticipeaza ca valoarea companiei Google s-ar ptuea stabili intre 20 si 40 de miliarde de dolari dupa primea emisie de actiuni. Deocamdata insa, compania pune la bataie un pachet de actiuni destul de redus, pe care spera sa incaseze 2,7 miliarde de dolari.
Listarea Google este evenimentul cel mai asteptat si comentat din lumea IT de dupa crahul dot-com, iar sistemul de licitatie olandeza va asigura obtinerea celui mai mare pret posibil pe actiune, scrie Financial Times. Specialistii spun ca unii investitori ar putea anunta ca platesc si mai mult de 100 de dolari pe actiune numai ca sa fie siguri ca primesc titluri Google. Compania are insa dreptul sa aleaga un pret mai mic decat cel stabilit prin licitatie, pentru a tempera situatia. Umflarea titlurilor peste valaorea normala s-ar putea incheia cu o prabusire spectaculoasa a valorii actiunilor dupa primele zile de tranzactionare.
Fondatorii Google, Serghei Brin si Larry Page, mai controleaza in acest moment fiecare cate 15,5% din pachetul de actiuni Google. Investitorii privati detin aproape 10% din companie, cei mai importanti actionari fiind fonurile de investitii cu grad ridicat de risc (ventures) Sequoia Capital si KPCB Holdings. Mare parte a actiunilor sunt detinute de angajatii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO