Business Hi-Tech

Google a castigat peste 1 mld. de dolari in T4

02.02.2007, 19:11 12

Google, compania care detine cel mai mare motor de cautare pe Internet, a anuntat ca si-a triplat profitul in ultimul trimestru al anului trecut, in raport cu perioada similara din 2005, scrie presa internationala.
Profitul inregistrat de Google in trimestrul incheiat la 31 decembrie a fost de 1,03 mld. dolari (800 mil. euro), fata de 372,2 mil. $ (287 mil. euro) raportat pentru aceeasi perioada din anul anterior. Totodata, veniturile companiei au crescut cu 67%, la 3,21 mld. $ (2,5 mld. euro), depasind, usor cresterea de 64% estimata de analisti, care se asteptau la un nivel de 3,14 miliarde de dolari (2,4 mld. euro).
Veniturile generate de site-ul Google au crescut cu 80%, la 1,98 mld. dolari (1,5 mld. euro) in trimestrul anterior, in timp ce vanzarile de publicitate prin reteaua AdSense s-au apreciat cu 50%, pana la valoarea de 1,2 mld. dolari (0,9 mld. euro).
Evolutia a fost influentata de cresterea cheltuielilor pentru publicitate pe perioada vacantei de iarna. Site-ul companiei a generat 62% din veniturile totale, in timp ce programul AdSense (care plaseaza continut publicitar pe web) a contribuit in proportie de 37% la rezultatul final.
Cotatia titlurilor Google s-a depreciat cu 3,5% dupa publicarea rezultatelor financiare care au dezamagit unii actionari. Evolutia cotatiilor nu a fost influentata de declaratia directorului general al companiei, Eric Schmidt, care a subliniat ca va opera in continuare investitii majore pentru dezvoltarea afacerii si imbunatatirea rezultatelor financiare. "Vom investi in continuare sume substantiale pentru cresterea capitalului. Rezultatele financiare s-au aflat intr-o legatura directa cu aceste 'suprainvestitii' in ultimele trimestre", a afirmat Schmidt.
Dezvoltarea viitoare a companiei Google va fi stimulata de intensificarea activitatii in afara pietelor din Statele Unite si Marea Britanie, de semnarea unor parteneriate si de extinderea serviciilor publicitare si in alte medii de informare, respectiv radio, video si telefonie mobila.
Vanzarile Google de publicitate din afara Statelor Unite au reprezentat 44% din veniturile totale, fata de 38% inregistrat cu un an in urma. Conform ComScore Networks, compania controleaza peste 70% din piata de cautari pe Internet din Franta, Germania si Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO