Business Hi-Tech

Google a platit 300 de milioane dolari pentru a regla un litigiu cu Yahoo

11.08.2004, 00:00 12

Cel mai popular motor de cautare pe Internet, Google, a anuntat ca va suplimenta numarul de actiuni ce vor fi vandute la listarea initiala cu cateva milioane de titluri, care vor fi oferite principalului rival, Yahoo, pentru stingerea unui litigiu privind tehnologia de publicitate online.
Ca urmare a acordului cu Yahoo, a carui valoare ajunge la aproape 300 milioane dolari, Google a anuntat ca va suplimenta numarul de actiuni initial vandute de la 24,6 milioane pana la 25,7 milioane de actiuni. Anuntul vine dupa ce saptamana trecuta Google, a carei listare la bursa este cel mai asteptateveniment din lumea IT de dupa crahul dot-com, a admis ca a acordat unor angajati actiuni pe care a omis sa le inregistreze.
Ultimele evenimente vin sa completeze temerile analistilor privind evolutia viitoare a companiei, o valoare poate supraevaluata a actiunilor si un proces complicat de stabilire a cumparatorilor de actiuni si a valorii titlurilor. Compania nu a stabilit inca o data clara pentru listare, care este asteptata pe Wall Street saptamana aceasta, dar care ar putea intarzia din cauza problemelor. Google a anuntat oficial doar ca intentioneaza sa definitiveze toate procedurile astfel incat tranzactionarea sa poata incepe luna aceasta.
"Pe de o parte aceasta intelegere clarifica unele intrebari ale investitorilor, dar pe de alta parte o piata care merge prost, cu actiuni ale companiilor IT care scad nu sunt semnale prea bune pentru cei interesati sa investeasca in actiuni Google", a spus Tom Taulli, cofondatorul companiei Current Offerings, care analizeaza listarile la bursa. Google a mentionat intr-un document inaintat autoritatii care reglementeaza activitatea pe Wall Street ca intelegerea cu Yahoo va valora intre 280 si 320 milioane dolari, functie de pretul actiunilor si ca aceasta pierdere va fi contabilizata in trimestrul trei, care se incheie in septembrie 2004.
In 2003 veniturile companiei in trimestrul trei au fost de 20,4 milioane dolari. Yahoo, care deja detine 5,5 milioane de actiuni ale rivalului Google, a acceptat incheierea procesului pe care subsidiara sa Overture Services l-a intentat in 2002 pentru un patent intitulat "sisteme si metode pentru influentarea pozitiei unui rezultat generat de o cautare in retea". Conform termenilor intelegerii, Google va cumpara licenta patentului de la Overture Services, companie cumparata de Yahoo anul trecut, patent care ameninta aplicatia AdWords care genereaza cele mai multe venituri, afisand anunturi publicitare asociate cu rezultatele cautarii dupa cuvinte cheie.
"Ei cred ca piata va absorbi acest surplus de actiuni dar intrebarea este de fapt: la ce pret", a comentat Martin Pyykkonen, analist la Janco Partners. La un pret pe actiune estimat intre 108 si 135 dolari, Google ar putea incasa din vanzarea actiunilor 3,47 miliarde de dolari aducand valoarea companiei la 36,6 miliarde de dolari.
Analistul Scott Kessler de la Standard & Poor?s a dat publicitatii un studiu in care valoarea reala de piata a Google este situata in intervalul 121-127 dolari pe actiune si care vine ca un sprijin pentru Google acuzata ca a supraevaluat valoarea actiunilor. Interesant in aceasta listare este ca valoarea companiei nu va fi stabilita de bancile de investitii, ci de piata printr-un proces de licitatie, masura pe care fondatorii companiei Larry Page si Sergey Brin au adoptat-o pentru a da posibilitatea oricarui doritor sa cumpere actiuni fara sa mai fie sufocat de marii investitori agreati de banci. Morgan Stanley, una din bancile care administreaza listarea, a trimis un anunt catre toti furnizorii de servicii Internet anuntandu-i ca in zilele urmatoare va fi trimis un volum urias de e-mailuri catre cei care s-au inscris pentru licitatie. Anuntul solicita furnizorilor de servicii sa se asigure ca tehnologiile folosite pentru a bloca mesajele spam, nu vor afecta aceste mesaje pentru a da posibilitatea celor care s-au inscris sa primeasca informatii. Desi exista griji privind eventuale fraude care ar putea fi comise prin tehnici de phishing (n.r. obtinerea de date personale prin trimiterea unui e-mail fals din partea unei institutii financiare) specialistii IT asigura ca din moment ce furnizorii de servicii vor atasa mesajelor lista cu adresele IP oficiale, nimeni nu va putea obtine aceste date decat daca reuseste sa intre in reteaua privata a bancii Morgan Stanley.
Google a fost fortata sa suplimenteze numarul de actiuni ce vor fi vandute pentru ca Yahoo, care este unul din investitorii fondatori, a decis sa vanda 1,6 milioane actiuni din cele 5,5 milioane pe care le detine, fata de 550.000 planificate. Yahoo ar incasa astfel un pret maxim de 149 milioane dolari si ar ramane cu o cota de 4,1% din capitalul Google. Dupa listare Yahoo va detine 4,95 milioane de actiuni de tip B, care valoreaza 10 voturi fiecare, insumand 2,1%. In prima jumatate a acestui an Google a obtinut un profit de 143 milioane dolari din venituri totale de 1,35 miliarde de dolari.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO