Business Hi-Tech

Google a strans 2 mld. dolari de la actionari

04.04.2006, 00:00 23

Compania americana Google, care detine popularul motor omonim de cautare pe Internet, a anuntat ca oferta publica de vanzare a 5,3 milioane de actiuni a adus companiei aproximativ 2,07 miliarde de dolari (1,7 miliarde euro), scrie presa internationala. Pachetul cedat reprezinta aproximativ 2,7% din actiunile Google tranzactionate la bursa de valori, iar pretul unei actiuni a fost de 389,75 dolari (321,44 euro),

Vanzarea actiunilor a avut loc pentru a contrabalansa efectele includerii Google in indicele Standard&Poor''s (S&P) 500. S&P a anuntat, pe 24 martie, ca Google va inlocui, de la finele lunii martie, producatorul de petrol si gaze naturale Burlington Resources in calculul indicelui S&P 500.

Goldman Sachs este singura banca ce a subscris in cadrul ofertei, iar titlurile companiei vor fi oferite, in principal, fondurilor de investitii ale caror portofolii includ companii din indicele S&P, conform unui raport Google inaintat autoritatilor de reglementare in domeniul valorilor mobiliare.

Un raport recent arata ca patru din zece cautari efectuate pe Internet in SUA sunt realizate cu ajutorul motorului de cautare Google, scrie BBC. Practic, Google avea in ianuarie o cota de 42% din piata cautarilor online.

Companiile rivale, precum Yahoo sau MSN (Microsoft), au devenit din ce in ce mai agresive pentru a recupera terenul pierdut in fata Google. Pentru a face fata Google a lansat in ultimii doi ani mai multe tipuri de servicii si a cumparat mai multe companii, totul pentru a-si mari veniturile provenite din publicitatea online.

In plus, oficialii Google au anuntat ca banii proveniti din vanzarea actiunilor vor fi folositi pentru a lupta impotriva Yahoo si Microsoft.

Actiunile Google au avut de suferit de la inceputul anului, pretul acestora scazand cu aproximativ 6% din cauza temerilor investitorilor ca Google nu va avea acelasi ritm de crestere a veniturilor ca si in trecut.

Totusi, pretul actiunilor Google a crescut cu peste 300% de la listarea companiei la bursa, in august 2004, cand titlurile companiei erau cotate la 85 dolari pe actiune. radu.tataru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO