Business Hi-Tech

Google, al patrulea producator mondial de servere

11.07.2006, 19:24 34

Pe vremea cand Google era doar un proiect desfasurat intr-un garaj din Silicon Valey, fondatorii sai, Larry Page si Sergey Brin, si-au construit propriile computere din componente ieftine. Motivul a fost faptul ca aveau nevoie sa economiseasca bani precum si convingerea lor ca pot concepe o retea de calculatoare care sa efectueze cautari mai eficiente pe Internet decat cele disponibile de la producatorii traditionali.
Acum, cand a ajuns cel mai mare motor de cautare din lume, Google nu mai are nevoie sa se zgarceasca la maruntis. Este membru permanent al Fortune 500 (Topul Primelor 500 de Companii clasificate dupa veniturile in ultimul an) cu lichiditati de peste 9 mld. dolari. Si cu toate acestea, prefera in continuare sa isi dezvolte propria tehnologie. Desi va cheltui anul acesta peste 1,5 mld. dolari pentru centre operationale si noi tehnologii, majoritatea dintre miile de servere pe care le va utiliza compania sunt construite la comanda, pe baza design-ului excentric al Google.
Pentru a fi mai aproape de utilizatorii sai si pentru a creste viteza timpului de raspuns pentru cautarile pe web, Google contruieste o retea globala de centre de date, incluzand un imens centru in Dallas, Oregon, cu tehnologii pe care compania le-a creat special pentru a-si reduce consumul de electricitate. Aceste computere folosesc in parte programe construite cu aplicatii avansate pe care le-a creat de asemenea Google. Sunt semne conform carora Google se pregateste pentru crearea propriei game de microprocesoare.
"Google inseamna la fel de mult infrastructura, cat inseamna motor de cautare", spune Martin Reynolds, analist din cadrul companiei americane de cercetare Gartner Group. "Compania construieste o capacitate de calcul la o scara care este aproape foarte greu de imaginat." El afirma chiar ca Google este al patrulea mare producator de servere din lume, dupa Dell, Hewlett-Packard si IBM.
Marii rivali ai Google, Microsoft si Yahoo!, isi fac cu siguranta singuri programele si lucreaza pentru a-si configura computerele si centrele de date conform nevoilor proprii. Dar acestia cumpara pe scara larga sisteme de la producatori existenti precum Dell, Sun Microsystems si Rackable Systems.
"La un anumit moment trebuie sa te intrebi care este centrul afacerii tale", a comentat Kevin Timmons, vicepresedinte Yahoo!. "Intentionezi sa construiesti propriul tau router sau sa creezi cel mai popular site de Internet din lume? E foarte dificil sa le faci pe amandoua." In schimb, Google a decis ca le va face pe amandoua.
Reynolds estimeaza de altfel ca factura tehnologizarii Google reprezinta circa 50% din cea a altor mari companii de Internet si a zecea parte din cele ale consumatorilor de tehnologii promovate de corporatiile traditionale.
Google nu comenteaza asupra costurilor sale, dar admite ca pot fi acceptate drept un avantaj. "Noi credem ca sistemele competitorilor nostri nu pot fi mai ieftine sau mai rapide", spune Alan Eustace, vicepresedinte Google pentru cercetare si ingineria sistemelor, au spus analistii in martie. "Avem un avantaj de pana la cinci ani in fata concurentilor, ca urmare a utilizarii propriilor noastre servere", spune Eustace.
"Google a luat cele mai bune idei de la comunitatea de cercetare asupra supercomputerelor si le-a unit intr-un sistem functional", a declarat Stephen E. Arnold, consultant pentru probleme tehnologice al investitorilor si autor al "The Google Legacy", o carte asupra tehnologiei Google.

Din cele 1,5 mld. $ pe care Google le aloca in acest an cheltuielilor de tehnologie, o buna parte din suma va merge in constructia propriilor servere, construite dupa o arhitectura proprie

Google este unul dintre primii cei mai mari cinci clienti ai producatorului de microprocesoare AMD si cel mai mare client al AMD care nu construieste computere pentru a le revinde

Google lucreaza la propriile sale PC-uri si cocheteaza chiar cu ideea de a construi un microprocesor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO