Business Hi-Tech

Google da tonul pe un nou front online: cautarea in filmele digitale

01.12.2004, 00:00 14

Pe masura ce Internetul se dezvolta si devine tot mai mult o platforma ideala pentru divertismentul digital, marii jucatori se inghesuie pentru a ocupa una din cele mai disputate piete a urmatorilor ani: sufrageria consumatorului individual.
Casa digitala este un concept care se apropie tot mai mult de realitate, iar vitezele ridicate de conexiune la Internet fac posibil accesul la filme, muzica si programe TV. Consumatorii devin tot mai pretentiosi, iar specialistii spun ca urmatoarea lor cerinta va fi probabil un motor de cautare pentru continutul video de pe Internet.
Cei trei giganti ai pietei de cautare online, Google, Yahoo si Microsoft, s-au conformat si au inceput sa lucreze, in secret, la noi tehnologii de cautare dedicate programelor de televiziune digitala si filmelor existente pe Internet, relateaza presa internationala.
Cum functioneaza acestea? Pe scurt, prin asocierea filmelor digitale cu diverse descrieri in mod text ale acestora. De pilda, daca o televiziune pune pe Internet un talk-show, ii asociaza si o descriere in care explica ce contine respectivul clip video: cine sunt invitatii, care este tema discutiei etc. Motoarele de cautare pot adauga textele respective in baza lor de date, iar atunci cand un utilizator introduce un cuvant cheie care apare in descriere, i se returneaza un link catre filmuletul respectiv.
Conform unor surse din piata, citate de CNet News, tehnologia la care lucreaza Google pare a fi cea mai ambitioasa. Proiectul Google este deocamdata top-secret. Doar cativa oameni au avut acces la el: persoane din conducerile catorva retele mari de televiziune, carora Google le-a prezentat tehnologia pentru o eventuala colaborare. Aceleasi surse au precizat ca pentru moment Google este interesata sa obtina acceptul retelelor TV pentru a evita ca impotriva sa sa fie lansate procese pentru incalcarea drepturilor de autor.
Softul dezvoltat de Google ar permite, ca urmare a initierii unei cautari pe Internet, afisarea pe monitor a cate unei scurte descrieri si a unei imagini statice din toate filmele care au fost gasite pe baza cuvintelor cheie introduse. Imaginile il pot ajuta pe utilizator sa se hotarasca asupra filmului pe care doreste sa il vada. Google a initiat o colaborare si cu reteaua publica de radio din Statele Unite, in vederea adaugarii in baza de date a unor informatii asociate cu diverse clipuri audio, pentru ca acestea sa poata fi accesate direct din motorul de cautare.
Pentru a alimenta si mai mult zvonurile cu privire la interesul Google pentru aceasta noua piata, presa a dezvaluit si faptul ca in septembrie 2003 unul dintre fondatorii companiei, Larry Page, a inregistrat oficial un patent tehnologic cu o definitie destul de larga: ?metoda de a efectua cautari in continut media".
Si Yahoo a inceput sa lucreze pentru un motor de cautare in continutul multimedia. Conform unei surse citate de CNet News, Yahoo a inceput colaborari cu diverse firme de divertisment digital si companii care centralizeaza stirile de pe Internet pentru a indexa continutul video existent deja online. Surse din piata au indicat ca Yahoo ar putea debuta pe aceasta piata in primul trimestru al anului viitor.
Nici Microsoft nu se lasa mai prejos. Motorul sau de scotocire dupa filmele digitale este asteptat de asemenea pentru anul viitor. Un reprezentant al Microsoft a refuzat sa confirme aceste planuri, insa a mentionat ca unele laboratoare de cercetare din Asia lucreaza in prezent la o tehnologie de asociere a continutului video cu descrieri in mod text, ce ar putea fi folosite de catre un motor de cautare specializat.
Un alt jucator ce s-ar putea implica pe aceasta piata este America Online. Anul acesta, AOL a cumparat o mica firma - Singingfish - care avea drept obiect de activitate cautarea in fisiere audio. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO