Business Hi-Tech

Google si Intel lupta pentru eficienta energetica

14.06.2007, 19:11 19

Google, compania care ruleaza cel mai mare motor de cautare din lume, si Intel, cel mai mare producator mondial de procesoare, au lansat un program de eficientizare a consumului de energie al PC-urilor, precum si de reducere a emisiilor poluante, scrie presa internationala.
Programul, numit "Climate Computing Initiative", a fost initiat alaturi de principalii producatori de PC-uri, Dell, Hewlett-Packard, IBM si Lenovo, creatorul de aplicatii informatice Microsoft, Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) si peste 25 de organizatii ecologiste, alte companii si universitati.
Prin acest program vor fi stabilite noi obiective de eficientizare a consumului energetic pentru computere si alte echipamente.
Imbunatatirea eficientei energetice va conduce insa la majorarea pretului unui computer personal cu 20% si cu 30 de dolari in cazul serverelor, a afirmat Pat Gelsinger, vicepresedinte si manager general la divizia Digital Enterprise Group a Intel.
Cofondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, au finantat numeroase proiecte ecologice, inclusiv instalarea unuia dintre cele mai mari sisteme de producere a energiei solare, pentru alimentarea sediului central al companiei. Programul prevede un standard de eficienta energetica de 90%, a declarat Urs Holzle, vicepresedinte operational al Google.
Imbunatatirea eficientei energetice a computerelor poate reduce consumul de electricitate care se pierde prin degajarea de caldura si care face necesara, in special in cazul serverelor mari, folosirea intensiva a instalatiilor de aer conditionat.
"In prezent, jumatate din energia consumata de un computer obisnuit este pierduta, iar in cazul serverelor pierderea este de o treime", a adaugat Holzle.
El este de parere ca un standard de eficienta energetica de 90% va permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 54 mil. tone anual si economii de costuri de peste 5,5 miliarde de dolari (4,12 miliarde de euro).
Potrivit unui studiu al companiei de cercetare International Data Corp. (IDC), vanzarile de PC-uri vor creste in acest an cu 12,2%, la 256,7 milioane de unitati, in conditiile cresterii cererii pentru laptopuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO