Business Hi-Tech

Google vaneaza martieni

20.04.2006, 00:00 10

Google nu se multumeste cu oferirea unei harti detaliate, cu poze, a Pamantului. Din acest motiv, inainte ca mititeii verzi din comediile SF sa navaleasca asupra pamantenilor, vom fi deja pregatiti sa-i spionam din fata computerului prin browser-ul de Internet. Celebra companie detinatoare a celui mai puternic motor de cautare pe Internet a plasat pe "orbita" un site ce prezinta una dintre cele mai detaliate harti stiintifice ale planetei Marte, rod al colaborarii Google cu cercetatorii NASA de la Universitatea de Stat din Arizona.

Harta se gaseste la: http://mars.google.com. Dupa ce ti s-a incarcat pagina, in fata iti apare o harta colorata a planetei. Culorile sugereaza insa altitudinile formelor de relief, nicidecum frumusetea paradisiaca a peisajului martian ? de altfel, la fel de colorat ca zaharul ars. Cu mouse-ul poti misca harta si sa dai zoom pe portiunile dorite. Pasionatii vor afla denumirile date unor regiuni si forme de relief de pe Marte si link-uri catre articole referitoare la acestea.
Trei moduri de afisare sunt disponibile: "Elevation" ? varianta de afisare implicita, in care altitudinile formelor de relief sunt exprimate prin culori, "Visible" ? modul in care apar poze reale ale suprafetei plantei, preluate de nava spatiala Mars Global Surveyor a NASA si "Infrared" ? un mozaic de imagini realizate cu un sistem de cartografiere prin infrarosii de pe o alta nava NASA numita Mars Odyssey.

Google lucreaza la integrarea hartii planetei Marte in programul Google Earth, o aplicatie comod de utilizat si remarcabil prin faptul ca afiseaza imagini de inalta rezolutie de pe suprafata Pamantului.
Despre Google Mars: www.google.com/mars/about.html
Pasionatii lui Marte sa intre si aici: http://mpfwww.jpl.nasa.gov. Site-ul contine informatii despre Planeta Rosie si link-uri catre proiectele NASA de explorare a lui Marte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO