Business Hi-Tech

GPS& More si-a propus sa vanda 12.000 de harti digitale si 15.000 de sisteme de navigatie

GPS& More si-a propus sa vanda 12.000 de harti digitale si 15.000 de sisteme de navigatie

Alexandru Munteanu, director de vanzari: Piata de echipamente GPS este intr-o expansiune puternica

13.04.2007, 20:36 29

Compania GPS & More, distribuitor exclusiv pe piata locala al aplicatiei de navigare prin satelit (GPS) iGO, a vandut anul trecut peste 9.000 de harti rutabile digitale, inregistrand o cifra de afaceri de aproximativ 3,5 milioane de euro. GPS & More, companie cu actionari israelieni, a demarat operatiunile pe piata locala in decembrie 2005, cand a lansat pe piata locala prima harta digitala rutabila a Romaniei.
"In 2006 vanzarile au depasit 3,5 milioane de euro, iar pentru anul 2007 estimam o cifra de afaceri de circa 5 milioane de euro, in conditiile in care am introdus doua noi produse pe piata", a declarat pentru ZF Alexandru Munteanu, director de vanzari al companiei. "Cea mai vanduta aplicatie a fost iGO Romania, urmata de iGO Europa de est (cu harta Romaniei inclusa) si iGO Europa (hartile intregii Europe). Anul acesta estimam ca vom vinde circa 12.000 de harti si circa 15.000 de sisteme de navigare, care includ de asemenea in pachetul de vanzare harti digitale", a adaugat el.
Hartile iGO pot fi achizitionate separat sau impreuna cu un sistem dedicat de navigare (PNA - Personal Navigator Assistant) sau un computer de buzunar (PDA - Personal Digital Assistant). Sistemele PNA sunt mai ieftine, intrucat include putine functii pe langa cele de navigare prin satelit. PDA-urile pot include, in schimb, si functii precum Bluetooth si pot rula si alte aplicatii pe langa cele GPS, fiind astfel mai scumpe.
Daca la data lansarii hartii pe piata harta iGO Romania avea un pret de 850 RON, iar primul pachet care includea un sistem PDA si harta iGO avea un pret de 2.400 RON, in prezent harta are un pret de aproximativ 350 RON, iar pretul pachetelor complete de navigatie porneste de la 800 RON (cu un sistem PNA). iGO Europa costa in prezent aproximativ 700 RON.
"Preturile au urmat tendintele inregistrate si de alte produse din piata IT. Amintiti-va cat costa initial un video-recorder. Sau cat costa initial un DVD player si la ce pret se vinde acum, cat un tricou. Aceasta este tendinta si pe piata GPS", explica Alexandru Munteanu scaderea preturilor cu peste 50% pentru hartile si sistemele GPS.
El crede ca in acest moment piata de echipamente GPS este intr-o expansiune puternica, estimand ca "pentru urmatorii 2-3 ani mai este loc atat de educare a clientilor, cat si de crestere a pietei". In conditiile in care tot mai multe firme si persoane fizice se deplaseaza foarte des atat in tara cat si in afara tarii, cererea pentru asemenea produse va fi din ce in ce mai mare, crede Munteanu.
Compania va lansa anul acesta iGO v. 8, o versiune de harta rutabila tridimensionala (3D).
Compania distribuie in Romania sistemele portabile MIO, detinand o cota de 60% din vanzarile de pe piata locala. Alexandru Munteanu afirma ca obiectivul de vanzari este de 15.000 de unitati pentru acest an. "Piata totala de PDA-uri din Romania poate fi de sase ori mai mare decat obiectivul nostru (15.000 de unitati - n. red.)", afirma el.
GPS & More are in prezent circa 20 de angajati, dar compania estimeaza ca numarul acestora va creste pe masura ce compania se va concentra pe vanzarea unor produse dedicate companiilor si pentru care va avea nevoie de oameni in zona de vanzari si servicii, a declarat Anamaria Simion, Operations Coordinator al companiei. "Din distribuitor, vrem sa devenim un furnizor de servicii si consultanta, astfel ca vom avea nevoie de personal", a adaugat ea.
Unul din produse este Road Track, o solutie de management al flotelor de masini, bazata pe web (care permite monitorizarea vehiculelor - locatie, consum de combustibil, viteza, traseu etc.) si cu care compania intra in competitie cu firme precum UTI si SatelTrack. Principalul concurent pentru harta iGO de pe piata locala este produsul realizat de compania Sheba Distribution, respectiv Atlasul Digital al Romaniei, R.O.A.D 2006.
Sheba este reprezentantul in Romania al companiei americane Garmin, unul din primii trei jucatori mondiali de pe piata echipamentelor GPS. Vodafone Romania a lansat de asemenea recent o solutie de navigare GPS pe telefonul mobil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO