Business Hi-Tech

GTS a cumparat compania locala Datek, un business de familie cu afaceri de 5 mil. euro

Leonard Lichi (stanga) - CEO Datek, Adam Sawicki - CEO GTS Central Europe si Dan Mihaescu - CEO GTS Telecom

Leonard Lichi (stanga) - CEO Datek, Adam Sawicki - CEO GTS Central Europe si Dan Mihaescu - CEO GTS Telecom

09.06.2010, 23:37 1004

GTS Central Europe, unul dintre cei mai importanti operatori detelecom alternativi din Europa Centrala si de Est, a preluatcompania locala Datek, parte a unei strategii de consolidare pepiata europeana demarata in 2004. Cele doua companii nu audezvaluit valoarea achizitiei, anuntand insa ca veniturile noiientitati create vor fi de 25 de milioane de euro in acest an.

Infiintata in 1994 de Leonard Lichi impreuna cu sotia sa, Datekeste specializata pe serviciile telecom alternative precumtransmisie de date, dezvoltare de infrastructra si integrare desisteme IT. Compania, care are circa 200 de clienti - companiitelecom si institutii financiare internationale -, ofera siservicii de project management sau solutii de hosting si dezvoltarede software. Potrivit Ministerului Finantelor, Datek a avut in 2008un profit de 0,34 de milioane de euro la afaceri de 5 milioane deeuro si aproape 100 de angajati.

Leonard Lichi, CEO al companiei, absolvent din 1985 alFacultatii de calculatoare din cadrul Universitatii PolitehniceBucuresti, a declarat ca decizia de a vinde afacerea nu a fost pusape seama unor eventuale probleme financiare, ci "a fost o actiunenormala pentru cursul business-ului si pozitia companiei in piata"."Am avut mai multe oferte, dar am considerat ca intrarea incomponenta GTS a fost mai buna pentru clientii Datek", a mai spusLichi. GTS va integra Datek in structura operationala din Romania,iar Lichi va primi o functie de conducere in cadruloperatorului.

"Datek va aduce beneficii GTS CE precum cei 400 de kilometri deretea de fibra optica si expertiza profesionala in domeniulintegrarii de sisteme IT ca si sectorul financiar", a declarat AdamSawicki, CEO al grupului.

GTS Central Europe detine pe piata locala afacerea GTS Telecom,unul dintre cei mai mari operatori alternativi specializati infurnizarea de servicii pentru corporatii si pentru alte companiitelecom, care a avut anul trecut afaceri de 19,8 milioane de eurosi un profit operational de 5,2 milioane de euro. Principaluladversar al GTS in Romania este Euroweb Romania, operator deasemenea implicat recent intr-o tranzactie, in urma achizitieidiviziei International Wholesale Business a proprietarului,Invitel, de catre Turk Telekom.

GTS are o retea telecom in lungime totala de circa 60.000 dekilometri si filiale in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria. Cupeste 1.300 de angajati, cifra de afaceri a operatorului atotalizat 384 de milioane de euro in 2009, in scadere considerabilafata de nivelul de 436 de milioane de euro inregistrat in anulanterior, in timp ce rezultatul EBITDA a fost de 86 de milioane deeuro.

Achizitionarea Datek este parte a unei strategii de consolidarea GTS pe piata regionala de telecomunicatii. Compania a inceput din2004 sa faca achizitii, prima fiind cea a operatorului ceh Aliatel,urmata un an mai tarziu de integrarea mai multor operatoripolonezi, slovaci si cehi.  In ceea ce priveste alte achizitii pepiata romaneasca, CEO-ul companiei a declarat ca operatorul estepregatit pentru asta, dar anul acesta nu vor mai avea loc altele,"avand in vedere perioada lunga de negociere in acest proces".

GTS Central Europe este detinut din aprilie 2008 de un consortiuformat din fonduri private de investitii, condus de ColumbiaCapital si M/C Venture Partners, din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO