Business Hi-Tech

Hackerii rusi dau de furca FBI

13.03.2001, 00:00 17



Expertii in securitate informatica se confrunta cu un nou val de piraterie online originara din Europa de Est care, spre deosebire de activitatile anterioare de acelasi gen, este calculata si motivata din punct de vedere financiar, relateaza publicatia online The Standard.

Biroul Federal pentru Investigatii a anuntat saptamana trecuta ca o serie de grupuri bine organizate de pirati informatici si-au indreptat atacurile catre numeroase institutii financiare din Statele Unite in cursul anului 2000.

Desi FBI nu a dezvaluit numele companiilor sau institutiilor care au fost "calcate" de hackeri si nici pierderile pe care acestea le-au suferit, oficialii biroului au anuntat ca in prezent sunt in curs de desfasurare 40 de anchete in 20 de state ale SUA si ca pana acum au fost furate peste un milion de numere de carti de credit.

Potrivit FBI, clanurile de hackeri care opereaza in principal in Rusia si Ucraina au "spart" numeroase sisteme de comert electronic din Statele Unite. Anuntul este oarecum ciudat pentru FBI care, de obicei nu ofera comentarii asupra investigatiilor curente pentru a nu compromite respectivele cazuri.

"Singurul motiv pentru care FBI publica date si informatii despre anchetele aflate in desfasurare este incercarea de a stopa acest val de ilegalitati", este de parere Alan Paller, director al Institutului SANS.

FBI a mentionat trei puncte vulnerabilein sistemul de operare Windows NT pe care piratii cibernetici le-au exploatat cel mai frecvent. In plus, oficialii agentiei au mai facut publica o lista de nume de fisiere care, atunci cand sunt gasite pe un computer, indica faptul ca sistemul a fost atacat.

Tehnicile hackerilor nu sunt nici ele noi, spun expertii in securitate informatica. Nou este ca de la un timp, spargerile sunt atat de bine organizate incat ar putea fi invidiate chiar si de catre personajele celebrului serial politist Clanul Soprano. De multe ori, atacurile au ca un scop unic extorcarea de fonduri.

"Evident ca FBI considera problema ca fiind foarte serioasa. Toata aceasta neliniste pe care o manifesta biroul duce cu gandul la faptul ca o gramada de baze de date ar fi fost furate deja si mai urmeaza, inevitabil, si mai multe", comenteaza Jeanne Cpachin, analist la Meridien Research.

Hackerii bine organizati actioneaza intr-un mod total diferit de cei care practica pirateria doar din placere. Mai intai hackerii forteaza sistemele pentru a fura baze de date si informatii despre cartile de credit.

Companiile care au cazut victima sunt apoi contactate si invitate sa cumpere servicii de securitate foarte costisitoare care aparent le-ar proteja de viitoarele accesari ilegale, adauga oficialii Biroului de Investigatii.

"Acest tip de pirati cibernetici au probabil mai multe resurse decat cei obisnuiti si mai multe sanse de a obtine profituri bune din activitatea pe care o desfasoara. Ceea ce inseamna ca, pe ansamblu, miza a crescut foarte mult", mai spune Capachin.

Dar pentru analisti, vestile nu sunt foarte socante. In lumea reala exista de mult timp bande organizate de infractori care au ca tinta cartile de credit, spun ei. Cu siguranta ca oricine se asteapta ca informatiile de pe propriul sau card sa fie oricand pe discheta unui hacker.

In economia traditionala, companiile au incercat sa lupte impotriva infractiunile asupra cartilor de credit prin intermediul unor retele care pot detecta momentele cand un card este folosit in mod diferit decat de obicei.

Deocamdata, metodele de aparare impotriva infractorilor online nu s-au dovedit foarte eficiente si nu din cauza ca nu ar exista software. "Comerciantii cu activitate pe Internet nu ar trebui sa astepte pana in momentul in care baza de date cu informatiiledespre clienti le-a fost furata.

Exista programe foarte bune dar putine magazine online recurg la ele", comenteaza Capachin. In viitor, cel putin in Statele Unite, atacurile cibernetice vor avea un impact si mai mare asupra consumatorilor pentru ca, spre exemplu, in cazul unei fraude asupra cartii de credit limita maxima a despagubirilor se ridica la numai 50 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO