Business Hi-Tech

Hartia electronica a mai facut un pas spre realitate

09.05.2003, 00:00 23

Hartia electronica a mai facut un pas catre realitatea de zi cu zi. Cativa oameni de stiinta au dezvaluit un nou ecran electronic flexibil care poate fi folosit ca si o foaie de hartie.
Cu o grosime de numai 0,012 inch (aproximativ 0,3 milimetri), dispozitivul creat de cercetatorii companiei americane E Ink( Massachusetts) suporta scrisul cu cerneala "electronica" care nu se deterioreaza in cazul ondularii.
"Acesta este dispozitivul care se apropie cel mai mult de conceptul de hartie electronica", spune Yu Chen, inginer la E Ink.
Cand hartia electronica va depasi stadiul de experiment, nu va mai fi nevoie sa mergem la chioscul cu ziare dimineata devreme pentru a nu pierde editia publicatiei favorite pentru ca o vom putea citi pe ecranul flexibil. Afisarea se va putea face fie wireless, fie cu ajutorul Internetului.
"In prezent, pe un astfel de dispozitiv poti primi imagini si citi carti dar deocamdata ecranele flexibile sunt prea incete pentru afisarea unei inregistrari video", precizeaza Yu Chen.
Dispozitivul are doua componente. Partea din fata afiseaza imaginile si textul iar componenta din spate consta intr-un circuit format din tranzistori  care controleaza fiecare pixel de pe ecran.
 Pentru a realiza hartia electronica tot circuitul informatic trebuie asamblat pe o suprafata foarte flexibila.
"La noul model am folosit o foita subtire de otel inoxidabil", a precizat Chen.
Dimensiunile ecranului flexibil pot varia foarte mult: poate fi de marimea unei carti de credit dar si a unui ecran de computer, spune Chen.
Noul dispozitiv creat de specialistii de la E Ink are un inconvenient: este totusi prea gros si nu poate fi pliat.
Yu Chen si echipa sa promit insa ca vor lucra la o varianta imbunatatita si mult mai flexibila.
Astfel de prototipuri au mai fost create, dar specialistii mai au cativa pasi importanti de facut  inante ca hartia electronica sa revolutioneze industria tipariturilor. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO