Business Hi-Tech

Hewlett-Packard, pe primul loc la servere

03.06.2003, 00:00 13

Al doilea producator de PC-uri la nivel mondial, Hewlett-Packard, a devenit numarul unu pe piata serverelor, cu o cota de piata de 27,9% si incasari 2,9 miliarde de dolari pe primele trei luni ale 2003, conform companiei de analiza IDC.
HP detine acum cu 2,4 procente mai mult ca traditionalul sau rival pe aceasta piata, International Business Machines (IBM). Pe trimestrul patru al 2002, IBM revenise pe primul loc, cu o cota de piata de 29%, iar HP avea atunci numai 24%.
Vanzarile de servere la HP s-au ridicat pe primul trimestru al anului la 2,9 miliarde de dolari, in scadere fata de 2002, cand HP si Compaq au incasat in lunile ianuarie-martie 3,3 miliarde de dolari. IBM si-a crescut insa vanzarile, obtinand 2,68 miliarde de dolari, cu 7 procente mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut. Pe locul al treilea se afla producatorul Sun Microsystems, cu o cota de piata de 12,8%, urmat de Dell cu 9,3%. Dintre toti producatorii aflati pe primele cinci pozitii in top, doar IBM si Dell au reusit sa isi majoreze cota de piata in ultimul an.
Conform IDC, piata mondiala de servere este in declin, vanzarile totale insumand 10,5 miliarde de dolari pe primul trimestru al acestui an, fata de 10,92 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut. Numarul de unitati vandute a crescut insa fata de anul trecut cu 11,5 procente, ceea ce indica faptul ca s-au facut importante reduceri de pret. Cel mai bine s-a comportat segmentul serverelor cu preturi sub 25.000 de dolari, unde vanzarile au crescut cu 10% in raport anual.
Lupta continua in prezent pe piata serverelor UNIX, care a produs 4,3 miliarde de dolari in incasari (aproape jumatate din total). Pe locul intai se afla aproape la egalitate HP si Sun, insa IBM vine tare din urma si a castigat 5 procente din piata fata de aceeasi perioada a anului trecut. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO