Business Hi-Tech

Hotmail si MSN Messenger ajung pe telefoanele CDMA de ultima generatie

25.03.2004, 00:00 64

Utilizatorii de telefoane mobile in sistem CDMA isi vor putea accesa in curand casutele postale Hotmail direct de pe celular. Qualcomm, inventatorul sistemului CDMA (Code Division Multiple Access) si Microsoft, cea mai mare companie software din lume, au incheiat un acord pentru inglobarea aplicatiilor MSN in platforma BREW.
BREW (Binary Runtime Environment for Wireless) este un fel de sistem de operare pentru telefoanele mobile care funtioneaza in CDMA. Pe el pot fi construite aplicatii care permit operatorilor sa le ofere clientilor diverse alte servicii in afara celor de voce.
Prin acest acord, Microsoft adauga pe lista sa de prioritati, alaturi de piata hi-end a telefoanelor "inteligente" (smartphone) si pe cea mai putin pretentioasa a celularelor clasice.
In urma acordului incheiat intre gigantul software si Qualcomm, utilizatorii de celulare CDMA vor putea accesa nu numai casutele postale de pe telefonul mobil dar si portalul Hotmail sau serviciul de mesagerie rapida MSN Messenger. Pentru posesorii de astfel de aparate, MSN a dezvoltat deja o aplicatie pe platforma BREW.
"Hotmail are peste 170 de utilizatori activi iar MSN Messenger aproape 120 de milioane. Vrem sa se oferim posibilitatea de a putea accesa serviciile MSN de oriunde", afirma Brooke Richardson, product manager la MSN.
Platforma software BREW creata de Qualcomm a fost implementata de 24 de producatori de telefoane mobile din intreaga lume in peste 120 de terminale si este utilizata de obicei pentru descarcarea tonurilor de apel, jocurilor si a altor tipuri de continut multimedia. Sistemul CDMA este mai popular in Statele Unite si Asia.
Microsoft se implica tot mai mult in dezvoltarea de soft pentru telefoane mobile si se poate spune ca a avut deja succes cu tehnologia Windows Mobile pentru smartphones. Cel putin in Europa, unde cererea pentru telefoanele "inteligente" a crescut puternic in ultimul an. Pe aceeasi piata mai concureaza Symbian, producator software detinut in comun de Nokia, Siemens, Panasonic, Samsung si Sony Ericsson, dar si PalmSource.
"Microsoft si-a promovat softurile mai mult pe piata corporate pana acum. Migrand serviciile Hotmail si MSN Messenger pe telefoanele mobile CDMA, compania demonstreaza clar ca vrea sa aiba un cuvant de spus si pe piata consumatorilor individuali", spune Alan Reiter, presedinte la Wireless Internet & Mobile Computing, o firma de consultanta in domeniul comunicatiilor.
MSN nu este insa singurul furnizor de servicii Internet care vrea sa se extinda si in segmentul telefoanelor mobile. Yahoo! si America Online au incercat anterior sa incheie acorduri similare cu operatorii de telefonie mobila si cu producatorii de terminale pentru a instala softurilor proprii pe celulare. In decembrie anul trecut AOL a anuntat ca utilizatorii de telefoane CDMA vor putea descarca in scurt timp aplicatiile sale direct pe celular.
Deocamdata insa, spun analistii, in Statele Unite nu s-a manifestat o cerere subtantiala pentru servicii mobile de date, in segmentul format din consumatorii individuali. Totusi situatia s-ar putea schimba in viitorul apropiat, pe masura ce producatorii de terminale lanseaza pe piata modele cu functii multimedia tot mai complexe.
Microsoft se asteapta ca operatorii de telefonie CDMA sa puna la dispozitie clientilor aplicatiile MSN in prima jumatate a acestui an. Tarifele pentru descarcarea aplicatiilor si pentru folosirea serviciilor MSN pe telefonul mobil nu au fost dezvaluite inca si vor varia in functie de furnizor.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO