Business Hi-Tech

HP a cumparat EDS pentru 13,9 mld. $

14.05.2008, 17:51 27

Hewlett Packard, una din cele mai mari companii IT din lume, va achizitiona compania de servicii IT, Electronic Data Systems (EDS). in schimbul sumei de 13,9 miliarde de dolari (9 miliarde de euro), scrie presa internationala. Preluarea EDS va determinarea cresterea de peste doua ori a veniturilor HP de pe segmentul serviciilor. Astfel, veniturile Hewlett Packard din servicii le vor egala pe cele obtinute din vanzarea de computere, adica la aproximativ 40 de miliarde de dolari. HP este cel mai mare producator de PC-uri din lume.
HP va plati 25 de dolari pe actiune, cu 33% mai mult decat ultima cotatie pe bursa a actiunilor EDS, in data de 9 mai, cand cele doua companii au anuntat ca negociaza o tranzactie. EDS va incepe sa contribuie la rezultatele HP din anul fiscal 2009, potrivit oficialilor HP.
EDS se situeaza pe locul doi, in urma IBM, pe segmentul serviciilor IT, iar preluarea companiei de catre HP ar fi cea mai mare tranzactie realizata de compania americana dupa achizitia Compaq Computer Corp. HP a cumparat Compaq in urma cu sase ani pentru suma de 18,9 mld. $. Actiunile Hewlett-Packard au scazut cu 4,7 procente ajungand la 46,83 $ (30,29 euro) per actiune pe Wall Street dupa ce Wall Street Journal a anuntat ca cele doua companii negocieaza termenii unei posibile preluari.
"Achizitia reprezinta un mare pas inainte pentru afacerile HP din zona de outsourcing", a declarat Crawford Del Prete, analist al companiei de analiza IDC. "Mark Hurd, directorul executiv al HP, poate reduce semnificativ costurile inregistrate in mod curent de EDS prin reducerea numarului de angajati si combinand centrele de date detinute de cele doua companii", a adaugat oficialul IDC.
HP a anuntat ca veniturile din al doilea trimestru s-au ridicat la 28,3 mld. dolari, peste estimarile analistilor. Gigantul IT se asteapta ca in acest an sa ajunga la o cifra de afaceri de cel putin 114,2 miliarde de dolari, fata de 113,5 mld. dolari, cu un an in urma.
Tranzactia ar urma sa fie finalizata in a doua parte a anului curent, conform unei declaratii comune a celor doua companii. Actiunile HP au scazut cu 2,6% pe bursa, la 45,61 dolari in timp ce actiunile EDS au urcat cu 8 centi la 24,13 dolari, dupa ce cu o zi in urma crescusera cu 28%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO