Business Hi-Tech

HP lanseaza primele sale PC-uri touchscreen

HP lanseaza primele sale PC-uri touchscreen

Pretul de pornire al HP TouchSmart All-in-One este de 1.299 de dolari, in functie de configuratie

16.06.2008, 19:10 19

Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de computere si imprimante din lume, a lansat o noua generatie de PC-uri bazate pe tehnologia touchscreen, in incercarea de a oferi utilizatorilor un nou mod de a interactiona cu computerul, scrie presa internationala.
TouchSmart All-in-One a fost creat in principal pentru ca utilizatorii sa aiba acces rapid la muzica, fotografii sau clipuri video, insa are, de asemenea, toate functiile unui PC obisnuit.
Acesta va fi pus in vanzare in 17 tari, la pret de pornire de 1.299 de dolari (835 de euro), o suma comparabila cu cea a altor modele mai putin distinctive si mai putin usor de utilizat.
Modul in care pictogramele sau documentele de pe desktop pot fi marite, rotite sau accesate prin intermediul unei miscari a degetului aminteste de Apple iPhone-ul, primul dispozitiv comercial in care a fost implementata tehnologia multi-touch. Insa, HP activeaza in acest domeniu de circa 25 de ani.
"Nu consideram ca TouchSmart este un produs de nisa, ci unul care va stimula cererea pentru acest tip de tehnologie", a declarat Todd Bradley, vicepresedintele executiv al HP.
El a refuzat insa sa estimeze care ar putea valoarea pietei pentru astfel de computere.
Tehnologia touchscreen implementata de HP in TouchSmart este compatibila cu cel mai recent sistem de operare Microsoft, Windows Vista, iar producatorii au mentionat ca deocamdata nu exista planuri pentru a dezvolta versiuni pentru alte sisteme de operare precum Linux.
HP si-a prezentat noul PC la numai o zi dupa ce Apple a lansat a doua generatie a smartphone-ului iPhone, care a stimulat interesul general pentru tehnologia touchscreen.
Analistii apreciaza ca produsele lansate de HP, printre care se numara 17 laptop-uri noi si un monitor profesional care poate reda un miliard de culori, ar putea plasa compania din Palo Alto, California in fruntea competitiei.
Noul PC TouchSmart va fi lansat in Statele Unite, Japonia, China sau Marea Britanie incepand cu 13 iulie. Modelele destinate pietelor europene cu 50% mai scumpe decat cele comercializate in SUA, in mare parte datorita unor optiuni in plus, sustin oficialii HP.
Analistul Crawford del Prete de la IDC considera ca noul PC al celor de la HP s-ar putea raspandi rapid printre grupurile sociale, precum familii sau studenti ce impart un apartament si au nevoie de un al doilea televizor. In incercarea de a prezenta o alternativa la laptopul Apple MacBook Air, HP a lansat si un nou computer portabil ultrasubtire.
Voodoo Envy, are o grosime de mai putin de 2,5 centimetri si cantareste aproximativ 1,5 kilograme, comparativ cu Air, care nu depaseste 0,4 centimetri in zona sa cea mai ingusta. Diagonalele ecranului celor doua computere portabile sunt de 13,3 inchi (33,8 centimetri), insa Envy va fi comercializat in Statele Unite la un pret de aproximativ 2.100 de dolari (1.350 de euro), fata de pretul de pornire de 1.799 de dolari (1.173 de euro) al Air.
Spre deosebire de produsul celor de la Apple, Voodoo Envy dispune de o baterie ce poate fi inlocuita.
In urma cu doi ani, HP a preluat pozitia de lider pe segmentul PC-urilor in defavoarea rivalului Dell, prin deschiderea catre retaileri si imprimarea unui design atractiv laptop-urilor. Dell a incercat sa imite acesta strategie si in prezent isi comercializeaza produsele in 13.000 de magazine. HP are contracte incheiate cu mai mult de 70.000.
Compania din Palo Alto a lansat de asemenea o versiune de notebook-uri, EliteBook, pentru utilizatorii din mediul de afaceri. Computerul are o carcasa capabila sa reziste la zgarieturi sau lovituri minore. In ultimul trimestru, vanzarile diviziei de PC-uri a HP au totalizat 10,1 mld. dolari (6,49 mld. euro), reprezentand aproximativ o treime din venitul total raportat pentru acea perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO