Business Hi-Tech

HP Romånia: Suntem numarul unu la servere Linux

09.06.2005, 18:17 20

Compania de echipamente si solutii IT Hewlett-Packard (HP) Romånia ocupa primul loc din punctul de vedere al cifrei de afaceri in clasamentul furnizorilor de servere pe care ruleaza sistemul de operare Linux, sector care in primul trimestru al anului a avut o cota de 41%, a declarat Radu Enache, country manager al HP.

Oficialii companiei nu au precizat valoarea veniturilor obtinute din vånzarile de servere Linux.

a??Suntem prima companie de IT ca volum de afaceri in Romåniaa??, a spus Enache, care a adaugat ca, dupa ce in anul fiscal anterior compania si-a crescut cifra de afaceri cu 24%, in prima jumatate a acestui an fiscal (inceput la 1 noiembrie 2004) veniturile au crescut cu inca 10% fata de prima jumatate a anului fiscal anterior.

Oficialii HP au spus pentru ZF ca estimeaza o crestere asemanatoare - 10% - si pentru a doua jumatate a anului fiscal, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii companiei au vorbit si despre strategia pe termen lung de sustinere a sistemului de operare Linux precum si a aplicatiilor de tip open-source (care pot fi modificate de oricine pentru a fi imbunatatite, fara ca schita de program sa fie proprietatea unei companii sau a unei persoane - n.r.).

Unul din principalii parteneri in afacerea cu Linux a HP Romånia este furnizorul de echipamente si solutii IT Omnilogic.

Gabriel Marin, directorul general Omnilogic, a estimat ca firma va obtine in acest an venituri de a??cåteva milioane de dolaria?? din vånzarea de licente Linux (avånd drept parteneri HP si Novell), principalele industrii care cumpara astfel de produse fiind cea bancara, cea financiara, precum si sectorul administrativ.

Omnilogic a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri totala de peste 120 mil. $ (aproape 100 mil. euro). a??Dezvoltarea sistemului Linux poate stopa exodul de creiere din Romåniaa??, a spus Marin.

Tocmai pentru ca Linux este deocamdata un sistem de operare mai greu de instalat si de utilizat decåt liderul detasat al pietei, Windows al Microsoft, raspåndirea Linux-ului contribuie la motivatia specialistilor romåni de a ramåne in tara.

a??Cu cåt exista mai multe instalari de Linux, cu atåt exista mai multe locuri de munca pentru specialistii ITa??, a apreciat Marin.

a??E mai bine asa, decåt sa cheltuim milioane de dolari pe licente fabricate cine stie unde, in strainatatea??, a mai spus el.

Totusi, oficialii HP au admis faptul ca, desi rata de adoptare a Linux la nivel mondial este in crestere, acest sistem de operare mai are inca destule obstacole de depasit.

Rata cea mai mica de adoptare a Linux este pe piata consumatorilor individuali, acolo unde marea majoritate a utilizatorilor (aproximativ 95%) au instalat pe computerul personal sistemul de operare Microsoft Windows. Unul din principalele motive pentru care utilizatorii ne-specialisti nu folosesc Linux este faptul ca nu prea exista jocuri pe aceasta platforma, a spus Eva Beck, Linux Business Manager pentru HP in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

In schimb, comunitatea specialistilor in infrastructura IT si cea a dezvoltatorilor de aplicatii software sunt cele mai pregatite pentru a trece la Linux, a spus Beck.

Printre avantajele enumerate de sustinatorii Linux se numara faptul ca este un sistem mai sigur, mai stabil si per total mai ieftin decåt Windows, argumente contrazise insa de Microsoft si de fanii lui Windows.

Un factor important in asigurarea tranzitiei catre Linux este jucat de sectorul public, au mai spus oficialii HP. Eva Beck a dat exemplul administratiei orasului Munchen, care anul trecut si-a anuntat intentia de a migra toti angajatii sai catre sisteme Linux pe computerele de la birou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO