Business Hi-Tech

IBM detine din nou cel mai puternic computer

10.11.2004, 00:00 12

Producatorii de computere IBM si NEC continua sa isi dispute suprematia in competitia pentru creearea celui mai rapid computer din lume, unul dintre cele mai ravnite titluri din industria IT. Conform oficialilor IBM, producatorul american a revenit la inceputul acestei saptamani pe primul loc in topul celor mai rapide 500 de computere din lume (disponibil la Top500.org), in timp ce rivalii japonezi de la NEC au coborat chiar pe locul al treilea.
IBM detine acum 216 din cele mai puternice 500 de computere din lume, in timp ce anul trecut ?portofoliul" sau numara doar 153 de unitati.
Supercomputerul numarul unu din lume, botezat ?Blue Gene L", a fost construit de IBM pentru agentia federala americana de securitate nucleara din cadrul Departamentului pentru Energie, iar in cadrul unor teste recente a fost capabil sa efectueze 70,72 trilioane de operatii pe secunda.
Pe locul doi in acelasi top s-a clasat un supercomputer instalat la un centru NASA de catre Silicon Graphics. Acesta poate efectua 51,87 trilioane de operatii pe secunda. Producatorul japonez NEC a ajuns astfel pe locul trei, computerul amplasat intr-un centru de seismologie din Yokohama fiind capabil sa duca la bun sfarsit 36 de trilioane de operatii in fiecare secunda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO