Business Hi-Tech

IDC: Ratele mari de crestere ale industriei foto se muta in estul Europei

IDC: Ratele mari de crestere ale industriei foto se muta in estul Europei

Piata de camere foto din Europa Centrala si de Est este dominata in prezent de Rusia, Polonia si Cehia

29.09.2006, 20:27 27

Piata de camere foto digitale din Europa Centrala si de Est va inregistra in anii urmatori cea mai mare rata de crestere din Europa, urmand sa atinga un varf de 9 milioane de unitati livrate in anul 2009, potrivit datelor prezentate de compania de analiza IDC in cadrul targului Photokina, cel mai important eveniment european dedicat industriei foto, care se desfasoara in aceste zile la K?ln, Germania.
"Anul trecut, livrarile de camere foto digitale din Europa Centrala si de Est au reprezentat circa 6% din totalul pietei mondiale, cu aproape 6 milioane de unitati livrate dintr-un total de 93,8 milioane de camere foto digitale. Anul acesta livrarile vor fi de peste 6 milioane de unitati, iar varful de crestere va fi atins in 2009, cu aproximativ 9 milioane de unitati livrate", a declarat Nikolay Grigorov, analist al IDC pentru piata camerelor foto digitale din Europa Centrala si de Est.
Oportunitatea de crestere pentru piata central-europeana este determinata in primul rand de rata redusa de penetrare a camerelor foto digitale - de circa 8%, fata de aproape 50% in vestul continentului. Conform IDC, desi Rusia este principala piata din aceasta regiune, cu 143 de milioane de utilizatori si 53 de milioane de gospodarii (households), cele mai mari oportunitati de crestere vor fi inregistrate in tarile din Europa Centrala si de Est. "Factorii cheie pentru cresterea pietei ii reprezinta populatia, veniturile si infrastructura de distributie. Din acest punct de vedere, cu 186 de milioane de utilizatori si 72 de milioane de gospodarii, cele 18 tari din Europa Centrala si de Est sunt pozitionate mult mai bine pentru a inregistra evolutii pozitive. In primul rand, populatia este desfasurata pe o suprafata mult mai mica, ceea ce face ca si penetrarea pietei sa fie mai simpla. Un raport realizat de The Economist Intelligence Unit arata ca infrastructura de distributie din Cehia si Polonia este buna, cea din Romania si Bulgaria se situeaza la un nivel mediu, in timp ce in Rusia aceasta e intr-o stare proasta", a explicat Grigorov.
"Distributia veniturilor este de asemenea foarte importanta. Anul trecut, spre exemplu, pretul unei camere foto digitale cu performante medii reprezenta circa 35,6% din salariul mediu al unui ceh si circa 111% din salariul unui cetatean rus", a adaugat Grigorov. Conform datelor prezentate de IDC, salariul mediu in Cehia si Rusia a fost anul trecut de 787, respectiv 300 de dolari. "Va fi mult mai greu sa vinzi camere foto digitale in Rusia decat in tarile Europei Centrale si de Est. In cea din urma regiune, camerele foto sunt mai usor de distribuit, iar oamenii au mai multi bani", a mai spus oficialul IDC.
Conform studiului IDC, piata va creste in Europa Centrala si de Est pentru inca cinci ani de zile. "Cand se va ajunge la un ritm anual de vanzari de 9 milioane de unitati, in anul 2009, estimam ca rata de penetrare a camerelor foto va fi de circa 40-42%. Pentru Rusia, in schimb, credem ca rata se va situa undeva la 25-27%, si este putin probabil sa creasca peste aceasta limita.
Piata de camere foto din aceasta regiune este dominata in prezent de Rusia, Polonia si Cehia, arata datele IDC. Compania estimeaza, pe baza datelor la sase luni, ca Ucraina ar putea detrona curand Cehia din top 3, dupa ce numarul de unitati livrate a ajuns in prima jumatate a acestui an la 224.000, crescand cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
IDC nu a prezentat date referitoare la piata din Romania. Insa, conform unor estimari, piata camerelor foto digitale din Romania va inregistra in tot acest an un volum de vanzari mai mic decat cel inregistrat la sase luni in Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO