Business Hi-Tech

Imprumuta-mi haina ta, vreau sa dau un telefon!

20.12.2004, 00:00 12

Peste 15 ani, nu va veti mai scotoci cu febrilitate in haina dupa telefonul mobil care suna cu insistenta. Nu va mai fi nevoie, pentru ca telefonul, MP3 player-ul sau alte gadgeturi electronice care acum va umfla buzunarele vor fi cusute in tesatura hainei sau de-a dreptul tiparite pe incheietura mainii!
"Profetia" ii apartine unui specialist al British Telecom, care nu are la birou un glob de cristal, ci este platit pentru a imagina tendintele viitorului pe baza progreselor actuale ale stiintei si tehnologiei.
Astfel de dispozitive integrate la maximum in viata consumatorilor vor face parte dintr-o lume a viitorului supranumita de catre specialisti "mediul inconjurator permeabil", in care cipurile electronice sunt peste tot, comenteaza BBC.
Obiecte neinsufletite vor interactiona cu noi in moduri care astazi ar starni, in cel mai bun caz, zambete neincrezatoare, spune Ian Pearson, expert in futurologie al British Telecom. Obiectele care "gandesc" ne vor inconjura - pe strada, acasa, la birou, pe suprafata corpului sau, de ce nu, implantate in cap.
Ideile despre cat de mici si inteligente, ori chiar invizibile, vor deveni gadgeturile electronice ale viitorului circula de mult timp in lumea IT. Insa acum, o noua viziune despre viitor iese la suprafata, scrie BBC. Este vorba de combinarea dispozitivelor electronice cu suprafetele textile, lucru ce va imbunatati functionalitatea, forma si chiar aspectul estetic al hainelor.
Asa ca, de pilda, telefoanele sau MP3 player-ele asa cum le stim vor disparea, pentru ca vor fi integrate in tesatura hainei, spune Pearson. "Aparatele electronice nu vor mai fi neaparat purtate la vedere in timp ce oamenii le folosesc".
Profetiile expertului British Telecom par sa fie sustinute de concluziile unui recent studiu al producatorului suedez de telefoane mobile Ericsson. Cu toate ca telefoanele mobile devin de la zi la zi mai rapide, mai functionale si mai inteligente, nu caracteristicile tehnice sunt cele care vor creste vanzarile si de acum inainte, arata studiul. Ideea castigatoare este mai degraba capacitatea telefoanelor de a deveni parte din stilul de viata al consumatorilor.
"In mod traditional, industria a pus prea mult accent pe aspectul tehnologic", a spus Dr. Michael Bjorn, consultant Ericsson, citat de BBC. "Ar trebui sa vorbim pe limba consumatorilor, sa ii ajutam sa vada cum anume progresele tehnologice se vor integra cu obiceiurile lor cotidiane".
Cercetatorii au dezvoltat deja modele de mici computere sau senzori integrati in tesatura textila. Primele "jachete MP3" au aparut in magazine. Acestea contin niste fibre textile care pot conduce curentul electric intre aparat si o mini-tastatura, integrata in maneca hainei. Alte aplicatii ale tesaturii electronice pot fi deja intalnite in medicina, industria de aparare, sport si comunicatii, scrie BBC.
De aici pana la aparatele care vor folosi caldura corpului uman pentru alimentare, lentilele de contact inteligente care se pot transforma in ecran TV pentru vizionarea de filme sau telefonul mobil "infiltrat" in piele, nu mai raman foarte multi pasi de facut, comenteaza specialistii.
Totusi, daca gadgeturile vor fi integrate mai aproape de utilizator si de corpul sau, iar activitatea purtatorului va fi monitorizata continuu, apar probleme legate de conceptul nostru actual de intimitate. Ian Pearson spune ca, inainte ca omul sa se transforme in cyborg, trebuie rezolvate o serie de aspecte legate de protejarea datelor personale.
"Daca purtati un machiaj electronic, in care cipurile controleaza aspectul tenului, nu v-ati dori ca un hacker sa patrunda in sistem si sa scrie mesaje pe fruntea dumneavoastra". Susan Greenfield, specialist in neurofiziologie, sustine si ea ideea prudentei: "Nu putem pur si simplu sa pasim in viitor precum somnambulii".
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO