Business Hi-Tech

In asteptarea marelui client, statul

28.11.2001, 00:00 16



Pana cand statul nu va deveni clientul principal al companiilor de IT, piata romaneasca nu are sanse prea mari sa se schimbe fundamental, potrivit declaratiei directorului IDG Romania, Mihaela Gorodcov, cu ocazia celei de-a VII-a editii a Romanian Computer Show (ROCS).

"In pietele emergente, statul absoarbe aproximativ 60% din piata, in timp ce in tarile avansate, cum e cazul Germaniei sau al Frantei, statul absoarbe aproximativ 40%," a spus Gorodcov. "Acest procent pe piata romaneasca este atat de mic, incat nici macar nu merita mentionat."

Ea a adaugat ca, in ciuda strategiei guvernamentale care, incepand de anul acesta a inceput sa prinda contur, mai sunt multe de facut.

"Pentru ca statul sa devina unul din clientii majori, are nevoie de finantare," a spus Gorodcov. "Marile companii exista, companii romanesti, de asemenea exista, dar trebuie sa vedem cum se va manifesta veriga lipsa."

Editia ROCS din acest an, care reuneste 35 de firme din domeniul IT&C, se desfasoara sub deviza "IT meets business" si are ca punct de pornire nevoia sporita de securitate a companiilor, manifestata in special dupa evenimentele din 11 septembrie.

"Pe plan international, recesiunea din sectorul IT nu a inceput in 11 septembrie, ci o data cu trecerea la anul 2000, motivele fiind multiple," a spus Gorodcov. "Cert e ca tragedia din septembrie n-a facut decat sa accelereze importanta securitatii unor domenii, care pana acum nu era suficient de bine subliniata."

In privinta pietei interne, Gorodcov a adaugat ca daca anul 2001 s-a remarcat prin proiecte-pilot si strategii guvernamentale, anul viitor va fi si mai important, deoarece va fi anul de dinaintea liberalizarii pietei de telecomunicatii.

"Va fi anul in care asteptam mari schimbari legislative, asteptam prezenta marilor companii, astfel incat IT-ul sa intre ca un vagon in trenul telecomunicatiilor," a spus Gorodcov.

Un alt element al perioadei urmatoare ar urma sa fie accelerarea sectorului IMM-urilor, care, potrivit lui Gorodcov, deja se afla intr-o crestere cu 5% pe trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO