Business Hi-Tech

In cabana lui din munti, Bill Gates decide viitorul Microsoft

04.04.2005, 19:25 35

O modalitate de a afla ce prezice globul de cristal al tehnologiei viitorului il reprezinta discutia cu unul dintre cei mai mari specialisti in tehnologia de varf, in cabana sa din Pacific Northwest.
Este vorba, desigur, despre Bill Gates, presedintele Consiliului de Administratie de la Microsoft Corp. Cand ziaristii de la Wall Street Journal l-au vizitat, Gates i-a intampinat calduros, dornic de companie dupa ce statuse patru zile in singuratate, o parte din ritualul sau numit "Think Week".
Astfel, el sta o saptamana retras in aceasta cabana si reflecta asupra posibilelor planuri de viitor ale companiei si cum ar putea fi acestea implementate.
Este un ritual care are loc de doua ori pe an si care are o influenta puternica atat asupra companiei Microsoft, cat si asupra intregii industrii high-tech.
Un nou gand al lui Bill Gates ce poate aparea in aceasta saptamana, ar putea afecta comportamentul a milioane de utilizatori sau intrarea Microsoft pe noi piete de desfacere.
O saptamana de acest gen din anul 1995 l-a inspirat pe Bill Gates sa publice lucrarea "The Internet Tidal Wave", care a determinat Microsoft sa introduca browserul sau Internet Explorer si sa zdrobeasca Netscape. Planurile de a crea soft-uri mai securizate si de a se lansa in afacerile cu jocuri video on-line au fost si ele rodul Think Week.
Retragerile in singuratate ale lui Gates sunt cunoscute in intreaga lume, dar nimeni nu stie ce face acesta cu exactitate acolo. Gates a fost de acord sa primeasca vizita unui reporter in aceasta cabana, cu conditia ca locatia sa fie pastrata secreta.
Bill Gates, in varsta de 49 de ani, isi incepe saptamana prin parcurgerea drumului catre cabana cu elicopterul personal. Acesta este un loc relativ modest pentru veniturile ridicate ale sefului Microsoft, in care el sta in perfecta liniste fara a-si primi familia, dar nici alt fel de vizitatori.
Isi incepe dimineata prin citirea rapoartelor inginerilor si directorilor de la Microsoft. Fara sa-si de-a seama, se face seara si el realizeaza ca nu a mancat nimic si ca a studiat rapoartele angajatilor sai toata ziua.
Au trecut patru zile din Think Week si Bill Gates a citi 56 de lucrari, in unele zile a lucrat si 18 ore pe zi. Recordul sau este citirea a 112 lucrari intr-o saptamana. "Nu cred ca o sa-mi depasesc recordul, dar sigur o sa citesc mai mult de 100", a declarat el. Printre lucrarile necitite se numara si "10 idei traznite pentru a zgudui Microsoft".
Intrebat care dintre lucrarile citite au fost mai interesante, a nominalizat o lucrare de 62 de pagini numita "Pamantul Virtual", care furnizeaza informatii legate de calatori, trasee on-line cu imagini ale destinatiilor, detalii legate de traficul rutier, precum si alte informatii. Nu toate ideile din aceasta lucrare au fost pe placul lui, dar a notat anumite observatii pe care le va trimite autorilor.
Printre cele 300 de studii pe care trebuie sa le citeasca se numara: cresterea video-internetului, capacitatea hard-urilor si a microprocesoarelor, tendinte in fotografia digitala, tendintele PC-urilor pentru 2005 si posibilitati de imbunatatire a capacitatii calculatoarelor de a utiliza limbi utilizate mai rar, precum vietnameza.
E foarte incantat de o lucrare legata de securizarea datelor a unui grup de cercetatori englezi numita "Ne putem proteja de virusii Internetului?". El explica ca aproape 35 de lucrari citite sunt despre protectia impotriva virusilor Internetului.
Dupa citirea acestor studii, Gates incepe trimiterea e-mail-urilor catre autori. Acestia asteapta cu nerabdare momentul in care vor primi mail-ul de la directorul Microsoft. Ei stiu ca un mail legat de una dintre propunerile lui Bill Gates poate influenta viitorului companiei dar si al industriei high-tech. "Este cea mai interesanta cutie cu sugestii", declara Stephen Lawler, unul dintre directorii generali de la Microsoft.
Think Week a inceput prin anii ''80, cand tanarul Gates se retragea in casa bunicii sale pentru a-si pune ordine in ganduri. De atunci, a evoluat de la teancuri de hartii cu diverse planuri de afaceri la o intreaga arhiva computerizata in care si-a notat diverse comentarii si legaturi catre lucrari din aceeasi categorie.
Cu doua luni inainte de retragerea in natura a lui Gates, asistentul sau, Alex Gounares, a strans lucrari de la toti angajatii Microsoft, indiferent de postul ocupat in ierarhia companiei.
Unele sunt orientate spre resurse umane sau cresterea castigurilor, dar cele mai multe sunt concentrate pe tendinte si inovatii in tehnologie. Gates declara ca cele din urma i se par cele mai relaxante, deoarece "rareori spun ca suntem condamnati, dati-mi 100 de milioane de dolari si nu vom mai fi in pericol".
El este ingrijorat ca s-a suprasolicitat zilele acestea, deoarece uneori lucra chiar 24 de ore pe zi. Una dintre lucrarile citite se numeste "Cartea Xenon", are 120 de pagini in care se regasesc planuri detaliate ale ultimei tehnologii dedicate jocurilor video care se numeste Xenon, precum si strategia acestui produs pentru urmatorii 20 de ani.
Dupa atatea lecturari, unele dintre rapoartele furnizate incep sa-i starneasca amuzamentul, un astfel de exemplu este "Sinteza Discursului", in care autorii folosesc tot felul de cuvinte precum "plictiseala" sau "suparare".
Isi permite si mici pauze de 20 de minute in care joaca bridge sau se plimba pe plaja, dar nu exista nici un moment in care nu se gandeste la cum ar putea revolutiona piata high-tech.
Pana la sfarsitul weekendului, Gates va citi 100 de lucrari, va trimite e-mail-uri catre sute de persoane si va scrie un rezumat a tot ce a citit in weekend pentru consiliul director.
Yusuf Mehdi, vicepresedinte al grupului MSN online, a spus ca a primit un fax de 15 centimetri grosime cu notitele legate de viitorul companiei, scrise de Gates in timpul unei calatorii de afaceri. Deja divizia de software a companiei a programat o intalnire pentru a discuta principalele comentarii ale lui Bill Gates, legate de introducerea unor noi programe anti-virus. Iar echipa de la Map-Point, creatoarea lucrarii "Pamantul Virtual", a fost convocata de Lawler, managerul general, pentru o sedinta de brainstorming asupra comentariilor directorului Microsoft.
Multa lume de la Microsoft e incantata de mail-urile primite in urma Think Week. Astfel, Craig Bartholomew a sarit de bucurie cand a aflat ca planul sau de a implica compania de soft in programe educationale a fost luat in considerare si va fi aplicat. El declara ca "a existat speranta, dar nu si incredere" ca acest proiect va fi acceptat. El adauga ca acest mail i-a incurajat echipa si ca toata lumea implicata in acest proiect este mai optimista.
La o saptamana, dupa Think Week, Gates a avut intalniri cu toate echipele ale caror proiecte i-au trezit interesul si acum lucreaza la strategiile de punere in aplicare ale acestora.
Gates este constient de impactul vorbelor sale asupra echipelor de la Microsoft. Astfel, daca zice ca "ar trebui sa facem asta", imediat se formeaza o echipa si pun in aplicare proiectul, de aceea trebuie sa aiba grija la ce spune.

Microsoft testeaza un nou software
Cu toate ca tehnologia Microsoft nu a fost implicata in cazurile recente de furturi de identitate ce au alarmat atat consumatorii, cat si Congresul Statelor Unite, gigantul incearca prevenirea scurgerilor de informatii private ale clientilor, persoane fizice sau juridice, prin lansarea unui nou software.
Astfel, in lunile urmatoare, Microsoft va pune pe piata spre testare noul sau sistem de operare si internet browser. El va include noi cai de identificare online pentru utilizatorii de calculatoare si pentru afaceri, acestea putand face schimb de informatii pastrandu-si in acelasi timp siguranta impotriva software-ului care poate copia sau fura informatii.
Noua versiune de Windows, numita Longhorn, va introduce o tehnologie software cunoscuta sub numele de "Info-cards" care va permite utilizatorilor o selectionare mai sigura a datelor pe care vor sa le imparta online altor utilizatori. Noul soft va stoca informatiile personale precum numarul de card, sex si numere de telefon intr-o forma encriptata care va putea fi decodificata numai de site-uri Web speciale.
Prin noua lansare de software pe piata Microsoft Corp. isi reasigura clientii de calitatea soft-ului furnizat si utilizat. In acest sens, Peter Cullen, directorul de strategii private al Microsoft, declara: "Singurul mod prin care putem castiga increderea clientilor este acela de a le da controlul asupra informatiilor".
In ceea ce priveste Longhorn, Peter Cullen afirma: "Este mai mult decat protectia informatiei; reprezinta oportunitatea de a-i da puterea si posibilitatea de a face propriile alegeri". (Alice Danila)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO