Business Hi-Tech

Indexul iPad: Ţările unde gadgetul Apple se poate cumpăra cel mai ieftin. Pe ce loc e România?

Indexul iPad: Ţările unde gadgetul Apple se poate...

Autor: Cătălina Butan

05.10.2013, 15:30 876

Cel mai ieftin iPad 4 poate fi achiziţionat în Malayezia cu doar 473,77 de dolari, în timp ce cel mai scump în Argentina, la 1.094,11 dolari, potrivit unui index realizat de compania australiană de trading CommSec care vizează 47 de ţări, citat de Business Insider.

Indexul realizat de CommSec compară preţul unui iPad cu ecran retina de 16 GB (generaţia a 4-a) din 46 de ţări pentru a urmări cum influenţează evoluţia cursurilor valutare comportamentul consumatorilor, respectiv puterea lor de cumpărare.

În România un iPad4 costă în jur de 700 de dolari, potrivit preţurilor disponibile pe eMag, cel mai mare retailer online din România. Clasamentul celor de la Commsec nu include şi România, insă acest preţ ar fi clasat-o în primele zece ţări cu cele mai scumpe iPad-uri.

Potrivit preţurilor şi ratelor de schimb din  luna septembrie, ţările cu cele mai ieftine iPad-uri sunt Malayezia, 473,77 dolari, Hong Kong, 501,56 dolari şi Japonia, 501,56 dolari.

CommSec realizează indexul iPad din 2007, ca o alternativă la Indexul Big Mac, realizat de către The Economist. Craig James, unul dintre economiştii care au participat la realizarea indexului iPad spune că ambele clasamente lucrează la teoria “aceleaşi bunuri ar trebui comercializate la aceleaşi preţuri în întreaga lume dacă ratele de schimb valutar sunt ajustate corect”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO