Business Hi-Tech

India: cea mai mare crestere a sectorul IT&C din lume

22.01.2003, 00:00 24

India va cunoaste anul acesta cea mai mare crestere pe plan mondial in domeniul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor si va depasi din acest punct de vedere chiar si China, conform unui studiu realizat de specialistii Gartner Dataquest. In acelasi timp, Silicon Valley isi pierde incet, dar sigur, statutul de El Dorado al tehnologiei.
Nivelul cresterii in sectorul IT&C din India urmeaza sa depaseasca anul acesta indicele corespunzator Chinei. Aceasta din urma va ramane insa si in 2003 cea mai mare piata IT&C pe plan mondial, se arata in studiul Gartner. Industria tehnologiei si comunicatiilor va cunoaste o crestere de 25-30 de procente in India, sustine firma de analiza. "Este extrem de greu insa sa ignori potentialul imensei piete chineze ", apreciaza analistii citati. "Firmele care ofera servicii IT&C din India ar trebui sa se gandeasca serios la intrarea pe piata chineza", spun ei.
In acelasi timp, traditionalul Silicon Valley nu reuseste sa depaseasca criza in care se adanceste in ultimii ani. Analistii au stabilit ca salariile din IT au scazut in ultimele luni, iar somajul atinge acum 9% din specialistii aflati in aceasta regiune. Conform Silicon Valley Network, salariul mediu in patria tehnologiei a scazut cu 6 procente in ultimul an, ajungand la 62.500 dolari pe an. Desi este cu mult fata de media nationala a SUA (38.400 de dolari pe an), salariu a scazut fata de anul 2000, cand atinsese aproape 80.000 de dolari pe an.
In perioada 2001-2002 au fost desfiintate 127.000 de posturi, conform  The New York Times, cei mai afectati fiind programatorii si anagajatii in industria producatoare de semiconductori si componente hardware. Aceste probleme au modificat si preturile chiriilor la birouri si au determinat plecarea multor companii. Numarul spatiilor goale, disponibile pentru inchiriere, a ajuns la 20% din totalul imobilelor din Valley. Pretul chiriei pentru birouri a scazut in ultimul an ajungand la nivelul din 1997. La fel, schimbarile au afectat si componenta demografica a regiunii, mai mult de un sfert dintre angajati fiind acum de origine din zona Asia-Pacific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO