Business Hi-Tech

Infrastructura IT din Romania, pe locul 58 in lume

30.03.2006, 00:00 77

Romania se afla pe locul 58 in lume dintr-un total de 115 tari, dupa nivelul de dezvoltare al infrastructurii IT, cu un punctaj de -0,23 de puncte, conform studiului Global Information Technology Report 2005 - 2006 realizat de organizatia elvetiana World Economic Forum. Anul trecut, Romania s-a situat pe locul 53, cu -0,15 puncte, insa studiul a fost realizat pe 104 tari din lume.

La egalitate cu Romania, cu acelasi punctaj de -0.23 de puncte s-a clasat si Croatia. Romania a depasit insa Bulgaria, aflata pe locul 64 cu -0,31 de puncte.

"Criteriile care au stat la baza acestei clasificari par sa fi generat destul de multe permutari de la un an la altul. Romania a reusit sa se mentina cat de cat constanta, pe o pozitie buna, de mijloc", a declarat pentru ZF ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy. "Important este cum vom evolua si care va fi pozitia noastra anul viitor dupa ce vom fi implementat proiecte importante ale ministerului, menite sa dezvolte infrastructura ITC. Acestea vor contribui in mod semnificativ la crearea unei infrastructuri dezvoltate si sunt convins ca urmatorul raport ne va situa pe o pozitie mai buna", a spus Nagy.

Indicele fiecarei tari (punctajul) este format din puncte acordate pentru infrastructura de telecomunicatii, reglementarile nationale din domeniu si gradul de adoptare al tehnologiei informatiei de catre utilizatori, companii, dar si institutii si organizatii de stat.

"Comunicatiile si tehnologia informatiei reprezinta unul dintre cele mai importante motoare de crestere a eficientei si a productivitatii in economia globala", a declarat Augusto Lopez-Claros, unul dintre editorii raportului.

In varful clasamentului se afla SUA, pentru a treia oara in ultimii cinci ani, cu 2,02 puncte, avansand foarte mult comparativ cu anul trecut cand a fost clasata pe locul al cincilea in lume dupa gradul de dezvoltare al infrastructurii IT. SUA au detronat liderul de anul trecut, Singapore, care acum ocupa pozitia a doua la nivel mondial, cu un punctaj de 1,89 puncte.

"SUA isi recapata prima pozitie, ceea ce reflecta dezvoltarea infrastructurii de IT, a situatiei de pe piata de profil si a gradului ridicat de folosire a tehnologiei de catre companii si autoritati", a precizat un oficial al World Economic Forum.

Printre primele zece tari din lume in clasamentul Global Information Technology Report 2005 - 2006 se numara, in ordine, Islanda, Finlanda, Canada, Taiwan, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, prima in topul tarilor cu cea mai dezvoltata infrastructura IT este Marea Britanie, aflata pe locul 10 la nivel mondial, urmata de Germania, care s-a situat pe pozitia 17, Franta pe 22 si Italia, care a ocupat locul 42, reiese din studiul World Economic Forum.

Ultimele trei locuri au fost adjudecate, in ordine, de Paraguay cu -1,23 puncte, Ciad cu -1,36 puncte si Etiopia cu -1,39 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO