Business Hi-Tech

Intel promite ca laptopurile vor avea telefon mobil integrat

20.02.2004, 00:00 32

Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, anunta zilele trecute ca telefonul mobil va prelua treptat-treptat "responsabilitatile" calculatorului urmand ca in zece ani sa-l inlocuiasca cel putin in privinta traficului de date, Internetului si e-mail-ului. Intel este insa de parere ca situatia va fi tocmai pe dos.
Utilizatorii de calculatoare portabile vor putea in curand nu numai sa le foloseasca pentru munca de la birou cand se afla in deplasare dar vor putea chiar sa le foloseasca pe post de telefonmobil.
Producatorii de laptopuri vor incepe sa vanda in acest an modele cu tehnologia VoIP integrata (VoIP a€“ voce prin protocol Internet) iar putin mai tarziu notebook-uri care vor incorpora si functiile unui telefon mobil. Afirmatiile apartin lui Anand Chandrasekher, vicepresedinte si director general la Intel Mobile Platforms Group.
Modulul telefonic va mai permite utilizatorilor sa-si verifice e-mail-urile pe care le primesc si informatiile legate de intalnirile pe care le au in timp ce laptopul este inchis (in modul sleep). Functiile suplimentare de comunicatii cu care vor fi dotate calculatoarele portabile sunt reunite generic sub denumirea Extended Mobile Access (EMA).
Laptopurile cu aceste functii nu vor ameninta productia de telefoane mobile dar vor conduce la extinderea tehnologiei VoIP care ar urma sa fie utilizata in special de oamenii de afaceri care calatoresc departe de sediul companiei.
Ideea producerii unui PC portabil cu telefon integrat nu este foarte noua. Compaq a incercat sa popularizeze conceptul pe la mijlocul anilor '90 prin intermediul unui calculator la care era atasat lateral un receptor (headset) telefonic.
Modulul EMA ar urma sa fie integrat pe partea exterioara a ecranului laptopului si ar consta intr-un mic display si o serie de butoane pentru controlarea functiilor telefonice. In timp ce notebook-ul este inchis, el va continua sa functioneze ca un telefon mobil permintand posesorului sa initieze apeluri sau sa inregistreze mesajele vocale care ajung la el. In plus, cand se receptioneaza un e-mail, pe ecranul din exteriorul computerului vor fi afisate liniile referitoare la subiect, autorul mesajului, utilizatorul putand citi si continutul acestuia.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO